Bli en kikker med mobilen

Bli en kikker med mobilen

N-Gage er først og fremst en spilltelefon. Men den fungerer til andre ting også.
Med N-Gage QD vil Nokia ta opp kampen med spillegiganter som Nintendo med deres håndholdte spillemodul DS, og Sonys PSP . I motsetning til med forrige N-Gage ser den finske mobilprodusenten nå ut til å ha lykkes i sitt segment. Men hvilket segment snakker vi egentlig om?

Da Nokia lanserte forrige N-Gage gikk det "rett åt skogarna". Telefonen var klompete, du måtte ta ut batteriet for å sette inn nye spill og du så ut som en tosk når du ringte i den. Fordi du måtte holde telefonen på langs.

Den ser fortsatt litt klumpete ut, og du kjenner at du har noe i lomma når du bærer den rundt. Men N-Gage QD har fått en eget, lett tilgjengelig spor for spillene. Og den ser slett ikke så verst ut, klart annereledes enn noe annet på markedet.

La oss ta spilldelen av telefonen først. Innen jul i år vil Nokia sammen med sine partnere lansere 50 til 60 titler, et godt utvalg og blant titlene er kjenninger som fotballspillet FIFA 2004, golfspillet Tiger Woods og det kjente kikkerspillet The Sims.

Skjermen er noe svak i sollys. Men 4.096 farger og 179x208 pixlers oppløsning er akseptabelt, og skaper utrolig nok innlevelse når man spiller på den relativt lille skjermen. Vi anbefaler spesielt Splinter Cell, spillet der man man hopper rundt og skyter. Vi lot oss rive oss med. Er du ikke like glad i skyting, men heller vi få utløp for kontrollfriken i deg, eller kikkeren, anbefales The Sims. Her kan du definere alt fra hårfarge, sko og personlighet til personene du skal kikke på. Utrolig nok fungerer dette kjente pc-spillet bra på den lille skjermen.

Et nettverk av spillere

Nokia prøver med N-Gage å lage noe mer enn en mobiltelefon, de prøver å lage et nettverk for brukerne. Med egne nettsider (i Norge www.n-gage.no) vil N-Gage-eiere kunne gå inn og registrere for så å kunne spille i realtid mot andre tilfeldige eller utvalgte motstandere over telenettet. Dataene bæres over GPRS og gir således klingende mynt i teleoperatørenes kasse. Ønsker du å spille gratis mot en annen kan du benytte bluetooth, men det fordrer at motstanderen er høyst ti meter unna.

Slik vi ser det sikter N-Gage seg mot barn og ungdom men også mot unge voksne (eller godt voksne) som liker å spille. Men disse brukerne hadde helt sikkert også ønsket et kamera på mobilen. Riktignok er N-Gage en MMS-telefon, men uten kamera. Det er et stort minus i markedet Nokia sikter seg inn mot.

Selve telefonfunksjonen (og radioen) kan slås av, og telefonen settes i flymodus. Med mindre flypersonalet protesterer kan du dermed spille om bord på flyet. Bra tenkt. Positivt er det også at telefonen både har FM-radio og MP3-spiller som gir en bra lyd i de medfølgende hodetelefonene. N-Gage har også e-postmuligheter og en godt fungerende nettleser på GPRS.

Oppsummeringsvis vil vi si at N-Gage QD gir et ok inntrykk. Spillmobilen er fortsatt klumpete, men det må den nødvendigvis være for å fungere til spill. Du bør helt klart være spillentusiast for å kjøpe denne telefonen.

Telefonen har også alt en businesstelefon har av funksjonalitet, men den går ikke i skjortelommen. Og skal sant sies så oser den ikke av stil, men av lekenhet.