Blog it!

Blog it!

Jeg har lest en utrolig spennende nyhet. Klikk her.
I de siste ukene har en stor medieskandale blitt avslørt av amerikanske bloggere. Avsløringen betegnes som historisk. Anonyme bloggere tok de etablerte mediene i USA med buksene nede. Orvell Shell, rektor ved den kaliforniske journalisthøyskolen i Berkeley, betegner episoden som et vendepunkt i balansen mellom blogverdenen og mediene.

Hvordan er det mulig at en gjeng med html-mekkere fant frem til noe titusenvis av utdannede journalister gikk glipp av? På hvilken måte kan en håndfull online-dagbøker komme til informasjon aviser som New York Times og Washington Post ikke visste om? Og hvordan kan en lenkesamling ha innflytelse på det amerikanske valget?

Blogging er en forkortelse for weblogging, en betegnelse som dukket opp for første gang i desember 1997. Første mann til å bruke begrepet var John Barger, en av pionerene i blogverdenen. Han ville ha en viss orden på verdensveven, og samlet lenker på ett sted. I starten av 1999 var det 23 kjente weblogger, og weblogging ble til "blogging".

En weblog er i grunn ikke noe annet enn en samling lenker til nyheter eller artikler på nettet, som "bloggeren" forsyner med en kort kommentar. Formen er en enkel webside der bloggeren helst daglig innfører nye tanker og lenker. I begynnelsen var kunnskap om html et krav, der siden måttes kodes selv.

Mye endret seg i den andre halvdel av 1999, da de første ferdig-tjenestene for blogging kom på nettet. I august 1999 kom Pyra med websiden Blogger.com. Weblogging var ikke lenger noe for kodemekkere, men ble tilgjengelig for alle som hadde noe på hjertet. Antallet weblogger økte enormt, fra noen titalls til hundrevis. Og etter eksplosjonen i 1999 er det vel ingen som har helt oversikt lenger.

Blogging skapt aktive kommentatorer av i utgangpunktet passive lesere. Først ble det kjendiser av bloggere, nå tar kjendiser selv i økende grad blogging i bruk. Sun har blog-sider for sine ansatte. I Nederland startet finansministeren for to uker siden en blog på hjemmesiden til departementet. Blogging vil påvirke mediene, politikk, demokratiet og måten vi kommuniserer på.

Det er nesten ikke en avis som ikke fører en blog. Jo, det er en, Computerworld, en dataavis i Norge. Allerede for tre år siden tenkte vi på det, men i stedet for å ta sjansen å være først, har vi ventet til vi ble sist.

Med en viss glede kan vi derfor nå kunngjøre at vi fra denne uken starter en blog (i tillegg til nytt design, forbedrede temasider, et nytt debattforum og nytt domenenavn, cw.no). I bloggen vil journalistene samle og kommentere saker i it-bransjen som vi legger merke til og vil diskutere med leserne.

Noen lurer lurer kanskje på hva denne store skandalen i USA er, som ble avslørt av bloggere? Hadde dette vært en blog, kunne du klikket her. Nå må du gå til bloggen www.cw.no/blog, der ligger det som første kommentar i Norges nye it-blog, Blog it.