Bloggerne utfordrer journalistene

Bloggerne utfordrer journalistene

I USA søkes det etter bloggere i faste stillinger. Rune Røsten i DB Medialab mener at bloggerne i mange tilfeller gjør en bedre jobb enn web-journalistene.

Blogging er i ferd med å bli en egen industri og på Bloggerjobs.biz kan amerikanere finne nye arbeidsgivere som tilbyr fulltidsjobber som bloggere. Variasjonen på bloggere som etterspørres er stor, skriver ComputerSweden.

 

Til vårt svenske søsterpublikasjon sier sjefsredaktør Niklas Lundblad i Neo at bloggerne i stadig større utstrekning tar opp konkurransen med journalister og "mainstream" media. Men han tror også at bloggere og de tradisjonelle nettmediene er gjensidig avhengige av hverandre. Bloggerne trenger media som de kan kritisere og media behøver bloggerne for å plukke opp nye tema å skrive om, mener  han.

 

For flere år siden varslet administrerende direktør i Dagbladets DB Medialab, Rune Røsten, om blogg-bølgen som ville komme. Han er ikke overrasket over situasjonen vi ser i dag og at blogging omtrent er i ferd med å bli et yrke.

 

Enkel nettjournalistikk

 

- Spørsmålet er hva som vil skje med bloggerne etter hvert. De er jo kjent for å være uavhengige, sier han til Computerworld.no.

 

- Jeg mener at mange av bloggerne går langt utenpå journalistene i mange henseender. Mye av nettjournalistikken som gjøres er meget enkel.

 

- Det verste med den er at den prøver å skjule sine spor. Journalistene unngår ofte å vise til sine kilder. Der har de veldig mye å lære av bloggerne. De er flinke til å lenke og er helt åpne med hvor de har fått saken fra, mens journalistene prøver ofte å dekke over  mest mulig. Det er lite fornuftig. All journalistikk vil dreie mer i bloggeretningen, forteller Røsten.

 

Lundblad sier til ComputerSweden at media og journalister har blitt mer engstlig i sitt forhold til bloggere. Det blir mer og mer åpenbart at journalisten er medlem av etablissementet og er ikke en sannhetsjeger som sloss fra bunnen. Det er for eksempel uvanlig at media referer til andre blogger enn sine egne.

 

Linker og lenker

 

For å dekke ryggen til Computerworld.no i hvert fall i denne saken, lenker vi gladlig opp den tilsvarende saken i ComputerSweden. Dagbladets Weblogg kan vi jo alltids nevne. Og når vi først er i gang, ta en titt på Digital Worlds ferske blogg, drevet og skrevet av ganske så etablerte journalister.