Blu-ray klar for butikken

Blu-ray klar for butikken

I april kan du kjøpe Blu-ray-plater fra Sony. Det eneste du forløpig kan gjøre med dem er å spikre dem opp på veggen.

Sony kunngjør i dag at de første Blu-ray mediadiskene blir tilgjengelige i Norge i midten av april 2006. Enkeltlags BD-RE (Blu-ray Disc Rewriteable) media disk blir å få kjøpt i USA allerede nå i mars, og enkeltlags skrivbare plater, BD-R (Blu-ray Disc Recordable), blir tilgjengelig fra april. I løpet av året vil Sony også lansere multilags Blu-ray plater.

Spørsmålet er hva vi skal med dem. Blu-ray-spillere er enda ikke på markedet.

- Ja, si det. Nei, streng talt har vi ikke bruk for dem ennå. De første spillerne vil ikke komme på markedet før mai-juni, kanskje også senere, sier Sonys produktsjef Øystein Kittelsen til Computerworld.no.

Om Sonys egne Blu-ray spillere vil Kittelsen ikke uttale seg, på linje med selskapets internasjonale ledelse. Men Sony vil uansett være den første som går ut med blu-ray-disker.

- Dette er første gang Sony kommer med mediene før spillerne er lansert. Ved tidligere lanseringeer har det vært omvendt. Sony ønsker å plassere seg strategisk på markedet, sier Kittelsen.

Kan henge dem på veggen

Kittelsen tror diskene vil være i Sonys butikk på Karl Johan fra siste halvdelen av april.

- De vil være der for å vise frem. Vi forventer ikke den store pågangen fra første dag. Du kan jo henge dem på veggen inntil videre. Men det er ikke lenge for spillerne kommer, og denne gangen vil vi være i forkant, sier Kittelsen.

Ifølge Kittelsen vil Norge følge de europeiske prisene. De ligger på 25 euro for en vanlig opptakbar disk (ca 200 kroner), mens en overskrivbar disk koster 30 euro (ca  240 kroner).

Holde seg i opptil 30 år

Blu-ray mediadisk har den samme størrelse og form som en normal DVD-plate. Forskjellen ligger i kapasiteten og anvendeligheten.

Enkeltlags Blu-ray mediadisk (Recordable - BNR25) og Blu-ray mediadisk (Rewritable - BNE25A) tilbyr en lagringskapasitet på 25 GB. Det er mer enn fem ganger så mye som en normal DVD, og nok plass til 2 timer og 15 minutter med høyoppløselig video i 24 Mbps.

Senkes kvaliteten til 5 Mbps rommer den disken over 10 timer med opptak. Dette gjør Blu-ray mediadisk til et svært passende lagringsmedie for video såvel som for sikkerhetskopiering av harddisken på din PC.

Dataene som lagres på Blu-ray mediadisk fra Sony kan ifølge selskapet ikke forringes, og skal holde seg i 30 år eller mer.