Blue Gene er raskest i verden

Den raskeste datamaskinen i verden presterer nå 280,6 teraflop per sekund. Topp ti-lista domineres av IBM.

Lista over de 500 raskeste datamaskinene i verden er klar for 26. gang. Som i fjor toppes den av supercomputeren Blue Gene/L, utviklet av Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) og IBM.

Hastigheten er siden 2004 er doblet til 280,6 teraflop (eller billioner flytetallsoperasjoner per sekund), og maskinen som benyttes av det amerikanske energidepartementet, er fortsatt den eneste som presterer over 100 teraflop.

Målingen er gjort med benchmark-testen Linpack.

USA-dominans

Europa har to av de ti raskeste superdatamaskinene, Mare Nostrum i Barcelona i Spania og BlueGene/L ved ASTRON-prosjektet i Nederland. Ellers er USA-dominansen total.

Nummer to på lista er IBMs eServer Blue Gene Solution, som er installert ved IBM Thomas Watson Research Center. Toeren presterer with 91,20 TFlop/s. Nummer tre er ASCI Purple system, også den en maskin ved LLNL som er bygget av IBM. Systemet, basert på pSeries 575-servere, nådde 63,4 TFlop/s.

Columbia-systemet ved NASA/Ames, bygget av SGI, ligger på fjerdeplass med 51,87 TFlop/s. To systemer ved Sandia National Laboratories, som også sorterer under det amerikanske energidepartementet, har de neste to plassene, med systemer fra Dell og ASCI Red Storm.

NECs Earth Simulator, som hadde førsteplassen fem år på rad, har nå falt til sjuendeplass. Hele lista og mer utfyllende informasjon finner du her.