Bom, bom, bommelibom

Bom, bom, bommelibom

TEST: Apple hevder de har gjenoppfunnet stereoanlegget med introduksjonen av iPod hi-fi. Hvorfor det, når et tradisjonelt stereoanlegg er så veldig mye bedre?

Apple-sjef Steve Jobs drømmer at et hvert hjem skal ha en iPod Hi-Fi-boks i hvert eneste rom, slik at man kan kople til sin egen iPod og lytte til sin egen musikk samme hvor man befinner seg. En fin tanke, kanskje. Men ideen er både dyr, upraktisk, lite fleksibel og egentlig en smule gammeldags.

Produktet faller mellom de fleste stoler, men har kanskje sin berettigelse som et kompakt høyttalersystem på hybel eller kontor der plassen er begrenset og lydkildene få.

Sin vekt i batterier

Det dreier om noe så enkelt som en høyttalerkasse med en kontakt for en iPod-spiller på toppen. Utseendet er tradisjonelt apple-minimalistisk, men virker mindre moderne - mer 70-talls. Vi får følelsen av en noe billig plastikkproduksjon.

Inni kassa fins det en forsterker, tre høyttalere og strømforsyning. To av høyttalerne måler åtte centimeter, mens et 13-centimeters element skal ta seg av bassen i samspill med rørformede bassrefleksutganger.

Det er plass til batterier også, så du kan kjøre musikk uten tilgang til strømnettet. Men den fornøyelsen krever installasjon av et helt kilo batterier som drar matchvekten på hele rigget opp i 7,6 kilo.

Laget for iPod

Det følger med ti forskjellige adaptere slik at de aller fleste iPod-modellene skal kunne koples til. Shuffle og eldre modeller uten dock kan koples til via den separate lydinngangen. Det virker ikke som hensikten egentlig er å gi brukerne mulighet til å kople til flere lydkilder, for når det står en iPod i docken, blokkeres den ekstra lydinngangen.

Vi har med hell koplet til andre lydkilder til denne inngangen, både andre mp3-spillere og pc med optisk digitalutgang, og det funker helt ok. Men i mangel av en bryter til å veksle mellom lydkildene, blir dette litt upraktisk i lengden

Ipod-en lades opp når den står i docken, også når høyttalerboksen går på batterier.

Godlyd

Vi opplevde god lyd på middels volum når musikken ikke var overlesset av effekter eller har for kraftige gitarriffs. Akustisk gitar og klassisk musikk med stor dynamikk gir bedre resultat enn heavy metall eller tunge bassganger.

Lyden virker veldig retningsavhengig, for man får markert bedre kvalitet rett foran høyttalerne enn over og ved siden.

Til tross for de fancy håndtakene er ikke Ipod Hi-Fi egentlig bærbar, det er den for tung til. Den kan ikke plasseres i alle rom, det er den altfor dyr til. Lyden kan virke noe trang og tørr – og det er ikke mulig å øke avstanden mellom høyre og venstre høytaler – dette er en kompakt enhet.

Noen iPod-modeller har egne equalizer-innstillinger til ære for iPod Hi-Fi, men det gjelder bare de aller nyeste Nano- og video-versjonene.