Børsdrama truer it-innovasjonen

Børsdrama truer it-innovasjonen

Teknologiaksjene har stupt. Det får konsekvenser for innovasjonen, og Opera blir alene på toppen.

Det er ingen hemmelighet at det har vært et bratt år på Oslo Børs. Fra mai i fjor, da ordet "finanskrise" begynte å sive inn på norske avissider, til samme tid i år, har 26 av de 30 it- og telekomselskapene på Oslo Børs hatt en negativ kursutvikling. Hele 23 har falt mer enn 20 prosent, 18 mer enn 30 prosent og 14 mer enn 40 prosent (se tabell).

På bunnen finner vi selskaper som Nio Security, som har sett 95,17 prosent av verdien fordufte, og Eltek, som har falt nesten like mye - 94,88 prosent.

Selv om Børsen har vist en forsiktig oppgang siden årsskiftet er kurstapene dramatiske. Spørsmålet er om det har noe å si for utvikling av norsk teknologi.

- Jeg vil i hvert fall sterkt tilbakevise at dette dreier seg om monopolpenger. For eierne og aksjonærene er dette definitivt ingen spøk. Og det har følger for investeringsviljen, sier Espen Torgersen, finansanalytiker i Carnagie.

Stopper planer

It-bransjen blir påvirket av børsmassakren, mener Torgersen. Det som vanskelig, er å vurdere i hvilken grad det går ut over den operasjonelle driften. Men hvis dette viser seg å være en langsvarig situasjon, vil det ha ringvirkninger på flere nivåer, mener han.

- Usikkerheten det bringer med seg vil stoppe planene mange investorer ha.

Dette har også sammenheng med krisen som slo til i 2000, selv om det var en hel annen type krisen. Med en stor nedtur for andre gang på under ti år, vil mange være svært skeptisk å bruke mye penger på it.

- Selv om du legger frem et fantastisk spennende prosjekt med uante fremtidige muligheter og høye avkastinger, er det investorer som må betale moroa frem til man tjener penger på det. Og de vil være meget forsiktig, sier Torgersen.

Ingen kommentar

Blant selskapene som har tapt rundt halvparten av verdien sin i løpet av det siste året er giganter som Atea (-45 prosent), Telenor (-56 prosent) og EDB (-59 prosent). Telenor nekter å kommentere nedgangen på Børsen.

- Vi kommenterer ikke på kursutviklingen, sier informasjonssjef Scott Engebrigtsen.

Telenor følger nøye med på kursutviklingen, men selskapets aktiviteter styres ifølge Engebrigtsen av selskapets strategi, ikke av Børsen

- Aksjekursene som sådan styrer ikke våre valg. Vi tilpasser strategien til omgivelsene, fremfor svingninger i aksjekurs, sier Engebrigtsen.

Hva blir konsekvensene? Og hva sier aksjevinneren Opera? Les videre på neste side!