Børsfallets betydning for norske it-stillinger

Børsfallets betydning for norske it-stillinger

Børsskandaler og kursras rystet it-bransjen denne uken, men ansatte i it-bransjen i Norge behøver ikke å være bekymret. Enn så lenge.

Børstrøbbelet de siste dagene er bare en korreksjon av aksjekursene og har liten påvirkning på oppturen for den norske it-bransjen, mener ekspertene Computerworld.no har snakket med.

 

Dermed kan ansatte i it-bransjen fortsette å sove rolig om natten. Vi er langt fra en gjentagelse av kollapset for noen år siden, og oppgangen er ikke snudd til nedgang.

 

- Det vil være mer langsiktige vurderinger bak det å endre strategien for it-selskapene. Børsen skal reflektere hvordan det står til, men dette er bare en kortsiktig korreksjon. Kursene har vært for høye, sier it-analytiker Thomas Lie i DnB Markets til Computerworld.no.

 

Resultater råder

 

Det betyr at nedturen ikke går ut over arbeidsplasser eller fremtidsplaner, ifølge Lie.

 

- Jeg tror neppe de som vurdere arbeidsplasser lar seg påvirke av dette. Det er de regnskapmessige resultater som ligger til grunn for slike avgjørelser, sier Lie.

 

- Har det vært for mye optimisme i bransjen i det siste?

 

- Nei, dette er et kursfall i et stigende aksjemarkedet over en lang periode. Dette er en korreksjon som kommer fordi man frykter at resultatene er litt lavere enn forventet. Kommer de norske selskapene med tall som er gode nok til å forsvare aksjekursen, vil kursene slutte å falle, sier Lie.

 

Skylder på meglere

 

Heller ikke Per Morten Hoff i IKT Norge frykter at norske arbeidsplasser i it-bransjen ryker.

 

- Det tror jeg absolutt ikke. At børsen går opp og ned er normalt. Vi har ikke noe tegn som tyder på en nedgang av noe slag som ligger i løypa, sier Hoff til Computerworld.no.

 

Hoff tror heller ikke at det har vært for stor optimisme, og legger en del av skylda for den norske nedturen på meglerhusene.

 

- Det er noe feil når analytikerne med stor tyngde sier at vi må sende ned norske programvareselskaper fordi Intel går dårlig. Dette virker som en slags kollektiv avstraffing. Det er merkelig, men det er sånn markedet fungerer, sier Hoff.

 

Ikke i nærheten av ny nedtur

 

Den internasjonale it-bransjen har med Google og såkalte Web 2.0-selskaper fått mye positiv oppmerksomhet de siste månedene. Dermed øker frykten for at vi er på vei mot en nye boble.

 

- Det tror jeg ikke. Det drives så bra og sunn forretning i den norske it-bransjen, jeg nærer ingen bekymring for den, sier Hoff.

 

Lie er litt mer forsiktig i sine uttalelser:

 

- Tiden vil vise om denne frykten vil fortsette eller bare er kortvarig. Vi er jo tidlig i resultatsesongen. Bli resultatene dårligere,  kan det gå ut over arbeidsplassene. Men vi er ikke i nærheten av det ennå, sier Lie.

Les også: It-skandale blir børsmareritt