Børspanikk i Japan

Børspanikk i Japan

Litt på siden: Massiv frykt sender den japanske børen rett til bunns. It-selskaper som Canon, Nikon og Sony er blant dem som varsler tiltak etter katastrofen.

Uttalelser fra den japanske statsministeren om at en betydelig mengde med radioaktiv forurensing har lekket ut fra atomkraftanleggene i kjølvannet av fredagens katastrofe er det som ifølge MarketWatch sender sjokkbølger blant asiatiske investorer.

Trangt i døren

Effekten viser seg i form av et massivt salgspress når horder av investorer søker seg ut av markedet på én gang. Sluttresultatet blir stupende aksjekurser og selskaper som risikerer å tape store penger i tiden fremover.

Markedet blør

Etter et solid fall på 6,2 prosent i mandagens handel, fortsetter det japanske aksjemarkedet med regelrett å stupe tirsdag. Markedet er ned over ti prosent i innledende handel tirsdag i det Nikkei 225-indeksen ramler videre på Tokyo-børsen.

Sentral rolle

Japan spiller en viktig rolle i verdens produksjon av komponenter til elektroniske konsumentprodukter. Landets produsenter står blant annet for mer enn 40 prosent av de globale leveransene av NAND Flash-minne, og for om lag 15 prosent av de globale DRAM-leveransene. Japan er dessuten en betydelig produsent av mikrobrikker som benyttes i mange typer forbrukerelektronikk.

Les også: Frykter rådyre komponenter

Varsler justeringer

Sony, Canon og Nikon er alle japanske selskaper som risikerer en økonomisk smell som følge av katastrofen. Sony, som er Japans største eksportør av forbrukerelektronikk, uttalte fredag at selskapet nedjusterer produksjonen ved åtte fabrikker som leverer alt fra Blu-ray disker til magnetbånd og batterier. Selskapet står for om lag ti prosent av den globale produksjonen av laptop-batterier.

Både Canon og Nikon har varslet grep for å tilpasse aktiviteten ved flere av sine produksjonsfasiliteter.

Uroen kan smitte

Det store spørsmålet man stiller seg i investorkretser nå er naturligvis hvorvidt, og i hvor stor grad, uroen og nervøsiteten vil smitte over på verdens aksjemarkeder for øvrig. For en rekke av de ledende it-produsentene vil det kunne være medvirkende til å forme den videre utviklingen.

Kabelsystemer skadet

Det blir etter hva IDG News erfarer også rapportert om skade på flere av de 20 undersjøiske kabelsystemene som tas i land på den japanske kysten. Skadene på denne strukturen, som består kabler for telekommunikasjon, skal angivelig være verre enn først antatt.