Bot-programmer øker mest

Bot-programmer øker mest

Spredningen av spionprogrammer plager både bedrifter og privatpersoner i stigende grad.

Forekomsten av bot-programmer, programmer som i det skjulte gjør det mulig for utenforstående å kapre og fjernstyre datamaskiner, øker mer enn andre typer trusler fra internett i 2005. Det rapporterer McAfees forskningsavdeling AVERT, Anti-virus and Vulnerability Response Team. 
 
- Bare i løpet av årets første seks måneder har antall datamaskiner som har blitt kapret med ulike typer bakdørsprogrammer, økt med 63 prosent sammenlignet med slik det så ut ved slutten av 2004, sier Vincent Gulotto, sjef i McAfee AVERT, ifølge en pressemelding fra McAfee.
 
Antallet "potensielt uønskede programmer" som spres via internett, for eksempel annonseprogrammer og spionprogrammer som registrerer hvordan brukeren surfer, blir stadig høyere. Sammenlignet med første kvartal i år, økte denne typen programmer med tolv prosent i andre kvartal 2005. 
 
Utviklingen har ført til at den amerikanske kongressen nå behandler fire nye lovforslag som retter seg mot å stoppe spionprogrammer. McAfee tror imidlertid ikke at ny lovgivning kan bremse spredningen.
 
- Etter vår bedømmelse kommer problemene til å vokse til tross for den nye lovgivningen. Både forbrukere og bedrifter har imidlertid begynt å forstå behovet for å beskytte datamaskiner og nettverk på en teknisk måte, fortsetter Vincent Gulotto.

Mellom 1. januar og 30. juni 2005 fant McAfees forskningsavdeling mer enn 1000 sårbarheter på ulike plattformer og i programvare. Det tilsvarer grovt regnet en økning på 5 prosent, sammenlignet med første halvår 2004.

 
De mest spredte truslene i andre kvartal 2005
(Identifisert av McAfee AVERT og oppført i alfabetisk rekkefølge)
 
·         W32/Mytob.gen
·         Exploit-Byteverify
·         W32/Netsky.q
·        W32/Mydoom.BG


De vanligste bot-programmene i andre kvartal 2005
 
·         Mytobs
·         Gaobots
·         Sdbots
·        Polybots
 
De vanligste "potensielt uønskede programmene" i andre kvartal 2005
 
·         Adware-180Solutions
·         Adware-abetterintrnt
·         Adware-BB
·         adware-dfc
·         Adware-GAIN
·         Adware-ISTbar.b
·         Adware-RBlast.dldr
·         Downloader-kl
·         IPSentry
·         RemoteSpy