BPO vokser raskest

BPO vokser raskest

Outsourcing av it-støttede forretningsprosesser (BPO) er det hurtigst voksende segmentet i markedet for it-tjenester. Det europeiske markedet er nå verdt nærmere 200 milliarder kroner.
Bruken av såkalt business process outsourcing (BPO) - det vil si å sette bort ulike it-støttende forretningsprosesser - øker i Europa. Gartner estimerer en vekst i 2004 på 4,5 prosent. Det vil gi et samlet marked verdt 25 milliarder euro - 217 milliarder kroner. Analyselskapet slår fast at BPO når er det hurtigst voksende segmentet i markedet for it-tjenester.

Gartner beregner videre en årlig vekst frem til 2007 på 6,8 prosent.

-- BPO-markedet utvikler seg raskt og vi ser at mange amerikanske tilbydere aggressivt sirkler seg inn på det europeiske markedet. Øst-Europa har blitt en spesielt attraktiv lokasjon (på grunn av høy kompetanse og lave lønnskostnader - red. anm.) og mange globale leverandører bygger opp virksomhet byer som Praha, Krakow og Budapest for å ta opp konkurransen fra europeiske og indiske outsourcingsaktører, sier Rebecca Scholl i Gartner.

Scholl peker på at det er næringslivets intensive fokusering på kjernevirksomhet, kostnadsreduksjoner og bedre kundebehandling som fører til at mange velger å sette bort noen av prosessene til en ekstern leverandør. Dette gjelder spesielt større bedrifter.

Transaksjons-intensive prosesser som lønn, prosessering av lojalitetskort og fordringer settes oftest ut, men HR, finans og innkjøp kommer raskt etter.

Britiske selskaper er de mest ivrige BPO-brukerne og utgjør mer enn 50 prosent av det totale markedet i Europa.