Brannmur for alle

3Com introduserer nettverkskort med brannmur for at ikke viktige brukermaskiner skal kunne angripes. Det er samarbeidspartnere og uærlige ansatte som skal stenges ute.
-- Vi skal selge den personlige brannmuren via 3Com Security Preffered Partners, fremhever James Walker, forretningsansvarlig for Norden, Midtøsten og Storbritannia.

Ifølge FBIs rapport opplever 78 prosent av de store bedriftene økonomisk tap. Av disse kan 37 prosent kvantifisere tapene. 49 prosent av tapene kommer fra innsiden, enten egen ansatte eller innleide medarbeidere.

Brannmur

Begrepet brannmur oppsto omtrent for ti år siden. Ideen var å beskytte bedriften mot inntrengere som ikke var velkomne. Ruternes oversikt over utenforstående datamaskiner med adgangstillatelse ble bare ansett som en delvis beskyttelse. Grunnen var angripernes evne til å plukke opp IP-adresser eller angrep ved bombardement.

Checkpoints Firewall-1 ble målestokken og er fremdeles den ledende brannmuren. Ulempen er at brannmuren bare beskytter hoveddoren inn i virksomheten. Mange virksomheter har oppdaget at de har en rekke bakdører med brukermaskiner direkte mot internettet.

Med stadig utvidet samarbeid vil utenforstående få tilgang til virksomhetens ressurser. Da gjelder det å beskytte viktige data som partnerne ikke skal ha adgang til.

Brannmur på brukermaskiner bør derfor bli standard. Flere har valgt å skaffe seg programvare, 3Com jobber for å benytte elektronikk istedenfor.

-- Brannmur i programvare hjelper ikke hvis operativsystemet angripes, fremhever James Walker.

Kvalifisere

For å sikre at innstikkskortene med brannmur håndteres forsvarlig, jobber 3Com med å kvalifisere videreforselgere. Dette arbeidet vil skje nå i juni. I første omgang er ideen å skaffe to kvalifiserte kompetansebedrifter.

Noe volum av nettverkskort med brannmur blir det derfor ikke i første omgang, men over tid mener 3Com at teknikk må benyttes for å beskytte brukernes maskinmiljø som hackere synes å kunne finne feil i, raskere enn leverandørene makter å reparere svakhetene.

For det er ikke bare selve nettverkskortet. Det kreves også en tjeneste for sikkerhetspolicy. 3Com ser for seg en dedikert tjenestemaskin for å ta seg av sikkerhetspolitikken slik at kortene kommer med ferdig regelverk.

Det koster å legge til brannmuren som er konstruert som en spesialbrikke. I praksis øker prisen på innstikkskortet med rundt 80 prosent fra rundt 600 kroner (70 dollar) til drøyt 1.000 kroner (120 dollar).