Bransjen vil ha pristak på hjemme-pc-pakkene

Bransjen vil ha pristak på hjemme-pc-pakkene

Da forsvinner de største skjermene og de feteste videokameraene, sammen med de i hjemme-bransjen som angivelig driver cowboy-virksomhet på utstyrssiden.

Både IKT-Norge og de ledende leverandørene av hjemme-pc-pakker til ansatte i privat og offentlig virksomhet, river seg i håret over forslaget fra Finansdepartementet om å sette et tak på 10.000 kroner på en hjemme-pc-kontrakt.

Inntil nylig har det ikke vært noe kronetak, og det har i endel tilfeller resultert i hjemme-pc-pakker som har omfattet store flatskjermer og annet dyrt digitalutstyr. At Staten skal være med på å finansiere dyr digital moro for menigmann, har tydeligvis falt de politiske krefter tungt for brystet.

Gjennomsnitt under 30.000 kroner

Når øksa nå er falt, er bransjen selv klar for å rydde opp i jungelen av hjemme-pc-pakker, og ta et oppgjør med det de beskriver som useriøse aktører som driver med cowboy-virksomhet.

En gjennomsnittlig hjemme-pc-pakke ligger i verdi på mellom 25.000 og 28.000 viser en sjekkrunde hos utvalgte leverandører som spesialiserer seg på slike ordrer. Da er adsl inkludert.

- Vanlig tilbehør utover en pc, til og med sist torsdag, er 17 eller 19 eller 22-tommers lcd-skjerm, digital kamera, skriver, kanskje en skanner - og det har hendt at det har fulgt med lagringsenheter for backup, sier daglig leder Lasse Sten i Stretto.

- Helt vanlig pc, skjerm, multifunksjonsskriver, tildels foto, men veldig få digitale videokameraer i motsetning til det man kanskje tror, sier daglig leder Per Magnus Grøsvik i Complit på spørsmål om hva som er vanlig å inkludere i en hjemme-pc-pakke.

IKT-Norge opererer med gjennomsnittstall på mellom 26.000 og 27.000 kroner, bredbånd inkludert.

Vil luke ut verstinger

Grøsvik er på krigsstien overfor det han kaller cowboyer i bransjen.

- Jeg har levert 500 kontrakter, og jeg har levert store plasmaskjermer i tre tilfeller av de 500. Det er arbeidsgiver som bestemmer hva de vil tilby sine ansatte, men som rådgivere fraråder vi dette. Jeg er irritert på at cowboyer som gir blanke skal ødelegge for en digital fremtid for det norske folk, sier han.

IKT-Norge og en majoritet av hjemme-pc-bransjen hadde planlagt et stiftelsesmøte den 26. oktober for en forening der forhandlere kunne melde seg inn.

- Vi skulle ha et regelverk rundt medlemsskapet, blant annet opplæring for selgerne, nettopp for å distansere oss fra cowboyer i dette markedet.

- Så det finnes endel kontrakter som inneholder store skjermer og annet utstyr som antageligvis ikke lever opp til formålet med hjemme-pc-ordningen?

- Det er klart man hører om dette, men vi har ikke mulighet til å gjøre noe med det. Derfor ville vi lage denne foreningen. Da kunne man organisert 90 prosent av de proffe og dermed fått luket ut litt, sier Grøsvik.

Helt ok med Sverige

Fredrik Syversen i IKT-Norge sier til Computerworld.no at bransjeforeningen er enig i prinsippet at et tak på ordningen kan være løsningen som fungerer best, slik at man slipper cowboy-løsninger med 40-tommers skjermer som en del av en kontrakt.

- Jeg vet ikke om det er mye av dette, men vi er klar over at noen av de useriøse tilbyr dette, men det er jo ikke der volumet er. De store hjemme-pc-leverandørene har jo veldig fokus på det å ikke overselge, sier Syversen.

Han synes norske myndigheter bør se til Sverige der beløpsgrensen er satt til 30.000 kroner. Både Stretto og Complit er positive til dette taket.

- Jeg synes den svenske modellen er den rette, men problemet er at i Sverige har man ikke inkludert bredbånd, og bredbånd drar jo veldig mye kroner, sier Syversen.

- Om man skal sette et tak eller ikke får andre vurdere, men et tak på 30.000 kan vi leve med, sier Sten.

Også Grøsvik synes Norge burde holde seg til svenske regler.

- Jeg synes at det er utrolig mange behov i ulike bedrifter. Vi har et mangfoldig næringsliv, og det er ikke lett å si hva som er lov og ikke. Jeg tror det beste hadde vært å hatt et tak på hva man kunne kjøpe, da hadde dette begrenset seg selv, sier han.