VINNERE: Line Moseng er årets Oda Award Woman, Henrik Høst er årets Oda Award Man og DNB er årets Oda Award Organization. (Illustrasjon: Oda)

Her er årets Oda-vinnere

Under Oda Awards premieres personer og bedrifter som er med på å øke kvinneandelen i it-bransjen. I år ble Line Moseng årets Oda Award Woman, Henrik Høst årets Oda Award Man og DNB årets Oda Award Organization.

Publisert Sist oppdatert

Oda, Nordens ledende nettverk for kvinner i teknologibransjen, gir hvert år ut priser som belønner konkret og resultatgivende arbeid for å øke kjønnsbalanse og mangfold i teknologibransjen. Prisene ble delt ut på ODA Inspirasjonsdag, som ble avholdt 10. mai i Oslo Konserthus.

Årets kvinne

I år gikk Line Moseng fra Nav av med seieren i kategorien årets Oda Award Woman.

– Line Moseng er en drivende dyktig utvikler, og har en helt sentral rolle i å bygge ny applikasjonsplattform for NAV. Hun er også dypt involvert i en rekke initiativ for å fronte mangfold i tech-bransjen – både nasjonalt og internasjonalt. Moseng imponerte juryen med sitt engasjement, sier leder av ODA, Kristine Hofer Næss, i en pressemelding fra Oda. 

Moseng deltok nylig i en prestisjetung paneldebatt under den globale kampanjen Changing the face of STEM i Brussel, og har stått på scenen en rekke steder det siste året, blant annet London og Shanghai. Her har hun snakket om teknologier og viktigheten av mangfold i tech. Hun har vært med å starte og skalere opp nasjonale initiativ som Lær Kidsa Koding og Kodetimen. Totalt har hun inspirert mange tusen unge jenter og gutter til å se at teknologi ikke bare kan brukes, men også kan skapes selv.

– I NAV er hun en sterk bidragsyter til at de i dag har en vesentlig høyere kvinneandel både blant medarbeidere og ledere enn gjennomsnittet i bransjen. Med sterk lidenskap for teknologi og et stort hjerte for samfunnet er hun en modig og tydelig ambassadør og rollemodell for mangfold blant fremtidens teknologer, sier Hofer Næss.

Årets mann

Prisen for årets Oda Award Man gikk til Ateadirektør Henrik Høst. 

Høst skal ifølge pressemeldingen bli omtalt av sine kolleger som en engasjert og energisk leder som er lidenskapelig opptatt av å fremme mangfold i sin organisasjon.

Gjennom hans initiativ ble "Atea damene" startet, og han oppmuntrer kvinnene i Atea til å bruke stemmen sin.

– Henrik Høst ønsker å skape store endringer for mer rom for kvinner i tech ved å utfordre eksisterende prosesser og systemer. Han tilrettelegger for at flere kvinner i Atea skal kunne gripe nye sjanser innad i bedriften og jobber for å få flere kvinnelige ledere og mellomledere, sier Hofer Næss. 

Høst jobber for å få høyere kvinneandel internt, fra graduates til ledere, og med særlig fokus på ansettelsesprosesser. I 2018 har han løftet kvinner med et mangfold av bakgrunner inn i nøkkelroller i selskapet, og hele 66 prosent av årets graduate-kull er kvinner. De siste årene har selskapet oppnådd en økning i kvinneandel fra 15 til 19 prosent.Direktøren i Atea har inspirert kvinnelige ingeniørstudenter ved å snakke om mulighetene i tech-bransjen, og gjennom ulike foredrag og paneldebatter er han en tydelig stemme for mangfold.

– Henrik Høst er en synlig rollemodell for satsningen på mer mangfold i techbransjen både internt i Atea og i samfunnet. En verdig vinner, sier Hofer Næss.

Årets bedrift

DNB er årets Oda Award Organization.

DNB har en strategisk satsning på å øke andelen kvinnelige ledere på alle nivåer til minst 40 prosent. Per fjerde kvartal 2018 var andelen på 38,1 prosent. Over 50 prosent av årets graduates er kvinner, og over 80 prosent av disse skal jobbe med tech. Kvinneandelen er 48,1 prosent på tvers av hele organisasjonen, heter det i meldingen fra Oda.

– DNB har fokus på å synliggjøre kvinnelige rollemodeller i selskapet i både interne og eksterne kanaler og har i dag 46,2 prosent kvinner i konsernledelsen. DNB stiller krav til sine leverandører om at de må kunne vise til systematisk arbeid med likestilling og mangfold i egen organisasjon, inkludert kvinneandel, sier Hofer Næss. 

DNB er bidragsyter i flere brede initiativ som fremmer kvinner i tech i tillegg til ODA, blant annet Hun Spanderer, SHE Index, Girltech fest og Jenter koder.

– Likestilling og mangfold er strategisk for DNB, noe de er tydelig på både i og utenfor egen organisasjon, og fokuset gir resultater. Vi er stolte av å gi denne prisen til DNB, sier Hofer Næss.