TJENESTER: Video, mobilitet og skytjenester er de største it-selskapenes vinnerformular, viser de nyeste kvartalsrapportene.

TJENESTER: Video, mobilitet og skytjenester er de største it-selskapenes vinnerformular, viser de nyeste kvartalsrapportene. Illustrasjon: Computersweden

It-giantene går bra, og her vokser de mest

De største amerikanske it-selskapene har levert bra resultater siste kvartal. Det er særlig tre trender som løfter omsetningen.

Når vi ser over kvartalsrapportene for andre kvartal i år, ser vi at de største amerikanske it-selskapene gjør det ganske bra. Det er særlig tre trender som løfter flere av disse selskapene: mobilitet, økende videotitting og skyen. Dette fremgår tydelig nå når de fleste kvartalsrapportene for perioden har kommet inn.

Smartmobiler utkonkurrerer pc-en, ikke bare i statistikkene over antallet solgte enheter, men også som inntektskilde for internettselskapene.

Facebook vokser voldsomt

Vi må legge til et stort utropstegn ved Facebook, som fortsetter å overgå markedets forventninger. Lenge var det usikkerhet om Facebook skulle klare å kapitalisere mobilen da brukerne i større og større grad gav opp pc-en. Nå er det ingen tvil lenger. For andre kvartal sto mobilbrukere for 84 prosent av selskapets annonseinntekter, en oppgang på 74 prosent fra samme periode i fjor.

- Vi er særlig fornøyde med fremgangen innenfor video. Det er viktig, siden vi beveger oss mot en verden der video er i sentrum for alle våre tjenester, kommenterte toppsjef Mark Zuckerberg i kvartalsrapporten.

Totalt økte Facebook omsetningen med 59 prosent til 6,4 milliarder dollar, og selskapet hadde en fortjenestemargin på 43 prosent.

Google satser på mobil og video

Google hadde også en real økning i omsetningen i perioden, på respektable 21 prosent. Finansdirektøren i morsselskapet Alphabet, Ruth Porat, trakk også fram de samme områdene som Facebook.

- Dette gjenspeiler de investeringene vi har gjort i raskt voksende områder som mobil og video, kommenterte hun i rapporten. Også Amazon og Microsoft har levert sterke kvartalsrapporter for andre kvartal i år, men her er det en annen teknologitrend som har løftet selskapene, nemlig skyen.

Skytjenester går godt

Amazons skyforretning vokste med 58 prosent til 2,89 milliarder dollar – og dette var bakgrunnen til at selskapet kunne melde om en rekordfortjeneste.

Microsoft kommer jo som kjent fra den «gamle» it-verdenen, og akkurat som alle andre bedrifter med mer enn et kvart århundres aktivitet, taper de inntekter totalt. Men selskapets rapport for andre kvartal i år bedømmes likevel for å være sterk, for Microsofts skytjenester på Azure-plattformen vokste med mer enn 100 prosent i perioden.

Men selv om mobilitet løfter Facebook og Google, så går det ikke like bra for en del av smartmobil-leverandørene, deriblant Apple. 

Apple sliter med mobiler, vokser i skyen

Apple hører til blant leverandørene som har hatt det tøffere siste kvartal, ikke minst fordi Iphone-salget går dårlig. Totalt sank salget av Iphone med 17 prosent. Det ble solgt 40 millioner Iphones i perioden, mot samme periode året før, da selskapet solgte rundt 47 millioner enheter.

Men også for Apples vedkommende er det tydelig at de vokser på mobile tjenester. Selskapets kvartalsrapport viser at tjenestene rettet mot smartmobiler økte med 19 prosent til nesten seks milliarder dollar. Denne omsetningen omfatter salg av apper, Apple Music og Apple Pay.

It-sektoren er lyspunktet i USA

Ifølge en analytiker som nyhetstjenesten Reuters har snakket med, er it-sektoren lyspunktet i den amerikanske økonomien akkurat nå.

- De har blitt så store og dominerende at de ikke kjenner presset fra andre selskap. Når det kommer til Facebook og Google fortsetter de å ta markedsandeler på annonsemarkedet fra tradisjonelle kilder, sa Rick Meckler i Liberty View Capital, til Reuters.

Artikkelen er opprinnelig skrevet av Mattias Malmquist hos Computersweden.idg.se, oversatt og bearbeidet av Stig Øyvann.

Bransjetrender