Bredbånd og innovasjon

Bredbånd og innovasjon

KOMMENTAR: Clinton skrev to eposter, Bush ingen. Er Obama mannen som drar USA og verden ut av krisen med teknologi i hånda?

Barack Obama får ikke en enkel start i sin nye rolle som verdens mektigste mann. I Det hvite hus overtar han et USA som står midt opp i en av de mest alvorlige økonomiske kriser noensinne. I tillegg overtar han pengeslukende kriger i Afghanistan og Irak.

Finanskrisen har noen likhetstrekk med en tsunami. Selve hendelsen har allerede skjedd, men vi sitter og venter på bølgene. De ser ut til å ha nådd stranda. Millioner av arbeidsplasser står i fare, og masseoppsigelser i USA-baserte teknologibedrifter har pågått siden juli. Tallet har nå passert 140.000, ifølge Challenger, Gray & Christmas, et konsulentselskap som overvåker seg oppsigelser i ulike sektorer.

Det er langt fra slutt enda. Hva dette betyr for Norge er uklart. Men selv om vi greier å holde hodet over vannet, er vi avhengige av vekst i USA - verdensøkonomiens viktigste motor.

nn Obama er, ved side av mye annet, utnevnt til USAs mest it-interesserte presidentskandidat. Allerede i nominasjonen banket han Hillary Clinton med en utrolig nettbasert kampanje. Og mot McCain forsatte han på samme vei.

Direktekontakten han fikk med velgerne ga både enorme inntekter og et solid tak om grasrota i USA. Clinton skrev to eposter i sin åtte år som president, Bush ingen. Det er altså to offisielle eposter på 16 år. Det vil bli mer under Obama.

Den første fargede amerikanske president har også planer om å ansette en egen teknologisjef (CTOP, Chief Technology Officer), for å forbedre den usammenhengende føderale it-politikken i USA. Det er godt tenkt, men hvor skal han starte?

nn Google-sjef Eric Schmidt har et enkelt svar til Obama. Skal landet komme raskt ut av denne krisen må den amerikanske staten investere milliarder av dollar i bredbånd til alle. I tillegg til direkte arbeidsplasser i utbyggingsfasen, vil dette skape enorme muligheter for nye bedrifter og tjenester. Og viktigst, ifølge Schmidt, vil dette gi en ny runde innovasjon.

-- For å komme over våre økonomiske problemer, og for å skape nye arbeidsplasser, trenger vi innovasjon, sa Schmidt denne uken i en tale ved New America Foundation.

En sterk satsing på infrastruktur har historisk nesten alltid ført til økonomisk vekst, fordi det åpner muligheter for nye virksomheter, både stor og liten.

De siste månedene har mange vendt seg mot it-bransjen for å finne en løsning på den vaklende økonomien. Tesen er blant annet at digitalisering av offentlig tjenester og helsevesen er en av bærebjelkene for fornyet økonomisk vekst.

Derfor bør Obama høre på har Schmidt. Investeringer i infrastruktur vil betale seg. Og hvis Obama tviler på det, kan han legge turen til Norge og de andre skandinaviske landene, hvor dette allerede er godt i gang.