Bredbånd truer fasttelefonen

Bredbånd truer fasttelefonen

Mange av fastnett-kundene som nå forlater Telenor, havner hos lille Telio.
Idag har 350.000 nordmenn skaffet seg bredbånd for å surfe raskere på internett. Stadig flere opplever at bredbåndet kan brukes til mer enn datatrafikk. Det har den lille timanns-bedriften Telio i Oslo fått erfare.

De er så langt de eneste i Norge som tilbyr telefoni via bredbåndslinja.

-- Vi opplever en voldsom pågang om dagen, sier markedssjef Rune Strømmen i Telio.

Siden etableringen i januar har de fått 7.000 kunder, men venter at tallet vil stige til 50.000 i løpet av året.

Men trolig vil det være langt flere som sier opp sitt abonnement på fasttelefon når de oppdager at det er billigere å ringe over bredbåndslinja. Analyseselskapet Norsk Telekom anslår at hele 400.000 vil bytte til bredbånds-telefoni i løpet av 2005.

Telio tilbyr nå gratis ringetid til fasttelefon-abonnenter i Norge. Det samme gjelder for utlandet hvis månedlig ringetid ikke oversiger 100 minutter. Ringer du til en mobiltelefon er prisen 94 øre per minutt. I tillegg kommer en måndedsavgift på 159 kroner per måned.

Følger ikke Telia

Bredbåndstelefoni er en årsak til at Telenor mister kunder på fasttelefoni. Siden 1997 har nesten en halv million kunder blitt borte.

Til tross for den nye konkurransen, ser ikke Telenor dette som en trussel.

-- Vi gjør løpende vurderinger, men vi vil ikke tilby bredbåndstelefoni før konkurransen tilsier det og kundene etterspør det, sier direktør Berit Kjøll i Telenor Privat.

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas har tidligere sagt at det ikke vil bli aktuelt de første tolv månedene.

Teliasonera i Sverige vurderer dette annerledes. De tilbyr nå sine bredbåndskunder telefoni. Likevel hevder Kjøll det ikke er naturlig å sammenligne seg med Teliasonera.

-- Det er forskjell på disse markedene i Norge og Sverige. Dessuten er kvaliteten på disse løsningene i Norge foreløpig ikke god nok, sier hun.

Årsaken til at Telenor venter med et slikt produkt er trolig en litt annen. Bredbåndstelefoni er en konkurrent til fasttelefoni som er en stor og viktig inntektskilde for Telenor. Derfor er nok ledelsen lite lysten på å lansere tjenester som kan svekke de disse inntektene.

Tjener penger

Det spørs imidlertid hvor lenge de tør å vente. Ifølge Strømmen i Telio vil de allerede i år tjene penger på bredbåndstelefoni. I så fall blir dette markedet fort attraktivt for andre aktører, noe som øker presset på Telenor ytterligere.

Dette har blant annet danske TDC oppdaget.

--

Det er ikke lenger et mål for oss å levere gamle teletjenester. Siden Telenor tar hele fortjenesten på det tradisjonelle telenettet, er det som utfordrer langt bedre marginer på ip-telefoni, sier Martin Lippert som er administrerende direktør i TDC Erhvervs. Han opplever nå at bedrifter til nå har vært forsiktige i sin tilnærming til ip-telefoni, men at interessen er økende.

-- Teleselskapene vil se marginene falle på tradisjonell telefoni. Derfor vil vi se en dreining av oppmerksomheten mot ip-tjenester, sier Lippert.

Vil presses

Telekom-analytiker Tore Aarønæs mener denne situasjonen ligner litt på bredbåndsmarkedet i 2001.

-- Da hadde Telenor en løsning som teknisk sett var lansert, men Telenor brukte lite ressurser på å gjøre kommersialisere tjenesten. Samtidig var Nextxtgentel og UPC veldig aktive. Jeg tipper situasjonen for Telenor blir en helt annen den dagen det dukker opp flere slike som Telio, sier Aarønæs.