- Bredbånd uegnet for tv

Bredbånd egner seg dårlig til direktesendt tv for massene, mener NRK-sjef John G. Bernander.

Publisert Sist oppdatert

Da OL-sendingene på nettet kom i gang, ble kapasiteten fort sprengt. Ifølge NRK-sjefen illustrerer dette noe av problemet med bredbånd i forhold til kringkastingsnettet.

- Nettet er dimensjonert for seks-sju tusen samtidige brukere. Det er er en dimensjonsforskjell. Kringkastingsnettet når fram med direktesendinger til 1,2 millioner samtidige brukere. Det er uslåelig, sa Bernander på toppledermøtet Cisco Strategy Seminar i går.

- Blir ikke bygget

Innlegget var et aldri så lite stikk til IKT-Norge og særlig Per-Morten Hoff, som konsekvent har hevdet at det digitale bakkenettet er en dyr og unødvendig utbygging.

- IKT-Norge har hevdet at dette trenger vi ikke, at markedet ordner opp og at bredbånd er løsningen. Jeg tror ikke en gang noe på at det kommer til å bli utbygget bredbånd i absolutt hele Norge, sier Bernander som med den uttalelsen avslører en viss skepsis til løfter gitt av samferdselsministeren.

Den gamle Høyre-politikeren mener at markedet ikke er egnet til å fylle rollen med å utføre de oppgavene en allmennkringkaster er pålagt.

- Markedet er fint, det vil være i front for utviklingen av nye tjenester og tilbud, men det kan ikke ta seg av å bygge denne infrastrukturen, sa Bernander.

Tapt mulighet

Per-Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge, har nå lagt stridsøksa i kjelleren.

- Vi ønsker ikke noen omkamp om dette nå. Vårt poeng har vært at man kunne fått til mer ved å bygge ut fiber og heller sende analogt i noen år til. Men for all del, digitalt bakkenett er den raskeste veien til digitale sendinger og jeg ønsker både NRK og TV2 lykke til med dette nå.

Ifølge Hoff har 60-70 prosent av befolkningen uansett allerede tilgang til tv-sendinger på andre måter enn gjennom antennen. Bakkenettet vil derfor ha begrenset relevans for mange, mener han.

Både satelitt, kabel, fiber og ip-tv vil være gode alternativer for mange, mener Hoff, som nå er mest bekynmret for eiermakten i det nye nettet.

- Det kan oppstå en situasjon der TV 2, NRK og Telenor får bestemme hvem som skal slippe til. Men dette er påpekt av ESA og jeg antar at man vil finne en løsning.

Nøvendig for innhold

- Vi har en ufattelig stor innholdsproduksjon med uendelige muligheter. Hvis vi havner på en analog øy, vil vi ikke kunne gå ut med noen av våre digitale tilbud, sier Bernander.

NRK produserer i dag 16.000 timer tv i året, mot 11.000 for bare to år siden. Det tidligere monopolet sitter på 70 år med arkivopptak. Og alle sendinger som har langsiktig verdi blir nå produsert i HDTV-oppløsning, forsikrer John Bernander.

Han understreker også at det digitale bakkenettet vil åpne for en rekke nye tjenester, som super-tekst-tv. NRK-sjefen bekrefter også tidligere opplysninger om at NRK vil sparke igang en egen barnekanal når nettet er oppe.

HDTV i 2009

Forutsatt at konsesjonen går gjennom vil Bernander i samarbeid med TV2, i konsortiet Nordisk Televisjon, sette i gang med å bygge ut det digitale bakkenettet i slutten av året. En full utbygging vil skje regionsvis og skal ta to år i alt.

- I 2009 vil vi ha et fullt utbygd digitalt bakkenett. Da vil vi også fase ut de analoge sendingene, og sende for fullt i HDTV-format, sier Bernander til Computerworld.no.

De første sendingene i HDTV-oppløsning antar kringkastingssjefen kommer i desember 2006. Det hjelper ikke at folk har kjøpt HD-klare apparater når det ikke finnes tunere på markedet, mener han. Enn så lenge er da satelitt eneste mulighet for å ta imot HDTV-signaler.

Les også:

Hdtv-kjør fra Canal Digital.