Bredbåndsbransjen taper ikke på redusert hjemme-pc-ordning

Bredbåndsbransjen taper ikke på redusert hjemme-pc-ordning

Bredbånd på bruttolønn er et av frynsegodene nordmenn kan tape på en redusert hjemme-pc-ordning. Men det vil ha liten betydning.

Det har de siste ukene vært mye støy rundt hjemme-pc-ordningen som gir ansatte i bedrifter og det offentlige skattefordeler ved anskaffelse av pc-utstyr. 10.000-kroners-grensen er ikke nok, mener noen, mens andre tror dette holder for de fleste å skaffe seg en god nok datamaskin.

Bredbånd legges per i dag inn som en del av bruttolønnsordningen. Hvis det forsvinner, mister bredbåndsmarkedet en kanal til kundene, men i motsetning til pc-forhandlerne har bredbåndsaktørene ikke gitt et pip siden debatten ble satt i gang.

- Vi har jobbet med dette og har kontakt med blant annet IKT-Norge, NHO og Abelia. Vi er opptatt av dette, men har ikke vært så synlige i debatten, sier Hilde Widerøe Wibe i Telenor til Computerworld.no.

Markedet er modent

Telenor har 34.000 bredbåndskunder som er kommet inn via hjemme-pc-ordningen. De beholder selskapet, tror Bjørn Fredrik Bjørnland, direktør telecom i Teleplan.

- For Telenors etablerte kundebase vil det nok ikke ha noen effekt om ordningen legges ned. De nåværende kunder har opplevd nytten av bredbånd tilstrekkelig til å ville beholde sine abonnement, sier Bjørnland til Computerworld.no.

Bjørnland vil ikke uttale seg om bransjen bruker argumenter som ikke duger når de prøver å beholde ordningen, men antyder at han ikke tror på stor innvirkning på bredbåndsfronten.

- Det er mange nye kunder på bredbånd. I tillegg har bredbåndstelefoni kommet som en ny grunn å skaffe seg bredbånd. Jeg tror dette markedet er modent nok og har fått sin egen motor. Det trenger ikke en ekstrern stimulering, sier Bjørnland.

Klasseskille?

Som så mange andre bedrifter i hjemme-pc-debatten er også Telenor opptatt av nordmenn med smal lommebok.

- Ordningen har en stor sosial innvirkning. Dette er et tilbud lavlønte benytter seg av. I tillegg øker det kompetanse i det norske samfunnet. Derfor ønsker Telenor at ordningen blir videreført som den er nå, sier Widerøe Wibe.

Men selskapet har ingen planer om å etablere andre billige løsninger for å fange opp frafallet på den nedre skalaen av lønnsnivået.

- Det er en del planer i forbindelse med hjemme-pc-ordningen som vil bli avlyst. Vi må tilpasse oss det nye regelverket. Hvis folk vil benytte seg av våre andre tilbud er det fint, men vi har ikke planlagt nye tilbud hvis situasjonen endrer seg, sier Widerøe Wibe.

Full fart på bredbånd

Prisen på bredbånd er ikke lenger det viktigste, mener Bjørnland i Teleplan. Det er tjenestene som overbeviser kundene om at nytteverdien er høy nok.

- Selvfølgelig vil en hver subsidie ha sin effekt, men abonnementsprisene vil fortsette å gå ned, mens hastigheten økes. For at bredbåndsbruken skal vokse videre er tilgjengelighet og innhold viktigst. Staten kan fortsette å legge ut flere tjenester på nett. De kan også subsidere bredbåndsdekning i områder markedet ikke selv vil dekke. Bredbånd er behovsdrevet, hvis man ser nytte av bruken, skaffer man det, uten at vi trenger stimulerende ordninger som brutto-trekk på bredbånd, sier Bjørnland.

Computerworld.no kommer med mer rundt hjemme-pc-ordningens skjebne etter at Finansministeren har sagt sitt i formiddag.