Bredt tull

Bredt tull

Leder i Computerworld nr. 17, 14. mai 2004
Diskusjonen om bredbånd, hva som er bredbånd og konsekvensene av manglende bredbånd raser videre. Bredbåndsleverandørene går i den samme fellen som hele it-bransjen har gjort før dem. Teknologi står i høysetet, ikke anvendelsesmulighetene.

Man trekker frem noen kjente killer-apps som video on demand og tv-muligheter i forbrukermarkedet og mangel på næringsutvikling som den store nemesis i bedriftsmarkedet. Det virker som det er en nasjonal katastrofe på vei hvis ikke alle har fiber i veggen i løpet av kort tid.

Hva er konsekvensene av at det ikke kommer til å skje? Snudd på hodet; hva ville skjedd hvis alle i Norge, både bedrifter og private husholdninger hadde Gigabit Ethernet i veggen? Antageligvis ikke mye i forhold til det som skjer i dag.

For debatten går stort sett på hva slags teknologi som er bra, bedre og best. Ikke noe særlig på hvilke samfunnsmessig viktige eller nødvendige tjenester som går hånd i hanske med dem. Etablerte vaner for underholdning og kommunikasjon er vanskelig å endre. De kan endres, men det tar tid.

Et godt eksempel på at endring tar tid er telefoni. Fasttelefonenes dager skulle vært talte for lenge siden i og med "alle" i dag har mobiltelefon, som gjør like mye for brukeren - ofte mer - enn den faste telefonen kan. Men fasttelefonen lever fremdeles, til tross for godt utviklede applikasjoner for mobilen, som for eksempel sms.

Er "lavkaste-bredbånd" som adsl en trussel for landets innovasjonsevne? Neppe. De aller fleste etablerte og nye bedrifter vil ta i bruk bredbånd til kommunikasjon som i dag er etablert som sekkepost killer-app nummer en.

Epost, internetthandel og informasjonsinnhenting går så det griner på adsl. Hva er problemet?