Brende hjelper Telenor

Brende hjelper Telenor

Næringsminister Børge Brende tok en halvtimes telefonsamtale med Russlands økonomiminister Herman Greff for å løse situasjonen rundt Vimpelcom.
Den norske regjeringen, med næringsminister Børge Brende i spissen, har kastet seg inn for å hjelpe Telenor med problemene som har oppstått i det russiske mobilselskapet Vimpelcom, skiver Aftenposten.

Vimpelcom mottok onsdag et foreløpig skattekrav på én milliard kroner fra russiske myndigheter. Resultatet har til nå vært verdifall for Vimpelcom på New York-børsen med nær 11 milliarder kroner. Telenor eier 29,9 prosent av den russiske mobilgiganten.

Selv om saken offisielt gjelder et enkeltstående skattekrav, er det alminnelig antatt at Vimpelcom egentlig er offeret i en kamp mellom selskapets russiske storaksjonær Mikhail Fridman i Alfa Group og den russiske kommunikasjonsministeren Leonid Reiman.

Noen frykter et enda verre scenario: At Vimpelcom kan bli det nye Yukos, der russiske myndigheter vil konfiskere selskapets overskudd opp gjennom årene.

I går ettermiddag plukket næringsminister Børge Brende opp telefonen og tok en halvtimes samtale med Russlands økonomiminister Herman Greff, som også er ansvarlig for utenlandsinvesteringer i Russland. Som næringsminister er Brende er majoritetseier i Telenor, der den norske stat nå eier 54 prosent av aksjene.