Brenner for åpne standarder

Brenner for åpne standarder

Øk it-innsatsen i distrikts-Norge og sats gjennomtenkt på åpne standarder, er budskapet fra Christer Gundersen, ikt-rådgiver i Kommunenes Sentralforbund, dagens mann i valgintervjustafetten.

- Hva er det viktigste it-politiske spørsmålet for deg?

- Samordning, utbredelse og anvendelse av åpne standarder.

- Spiller det noen rolle for din virksomhet hvem som styrer landet?

- Ja, det gjør det. Hvordan regjeringen bruker sin posisjon for å gi kommuner et fortrinn, har for eksempel endel å si. Hva man kan gjøre med bredbånd, investeringene i Minside-portalen og hvordan dette følges opp, er eksempler på at enkeltpersoner betyr mye. Det handler ikke om Høyre eller ei, men hvem som har jobben med å gi de tingene det er konsensus om et dytt framover.

-- Hva er bra og hva er dårlig med rammebetingelsene for norske it-selskaper?

-- Vi må forbedre utnyttelsen av distriktene og grobunnen som eksisterer der for å skape langsiktig, teknologibasert virkomhet. Universitetsbyene gir et godt utgangspunkt for ny virksomhet også utenfor det sentrale Østlandet. Telemedisinsenteret i Tromsø er et eksempel. Men det krever sentrale tilskudd i bånn.

-- Trenger landet en it-minister; hvem hadde i så fall vært ideell i jobben?

-- Ja. Og den ideelle har en bakgrunn som gjør at vedkommende skjønner grunnlaget for teknologibasert virksomhet. Det kan gjerne være en med næringslivsbakgrunn, som nå. En som kanskje tenker litt større enn nå, og som tør å ta flere sentrale initativer, kan lykkes.

- Stemmer du blågult eller rødgrønt?

- Rødgrønt. Valget er faktisk mer spennende enn noen gang før sett med it-øyne.

I morgen er det Netcoms kommunikasjonssjef Guri Wormdahl som svarer på disse spørsmålene.