Britisk Erp-kjempe vil kjøpe Visma for 4 milliarder kroner

Britiske Sage Group har lagt inn et bud på alle aksjene i Visma. Styret i Visma støtter budet.

Den 21. mars mottok Visma et brev fra Sage hvor det gikk frem at selskapet kom til å fremsette et bud på hele selskapet. Budet per aksje er på 125 kroner, ifølge en børsmelding.

Styret i Visma mener budet representerer en grei prising av selskapet, og anbefaler aksjonærene å slå til.

Budet priser Visma til fire milliarder norske kroner. Det betyr at Sage betaler en premie på vel 600 millioner kroner i forhold til gårsdagens markedsverdi på selskapet.

- Det er hyggelig at verdiskapningen i Visma blir verdsatt. Samtidig er det litt vemodig at vi nå blir utenlandsk eid. Når det er sagt så var allerede 60 prosent av våre aksjonærer utenlandsk, sier konsernsjef Øystein Moan og legger til at han syns det er trist at norske investorer ser ut til å være mye mer opptatt av fisk og olje enn it.

Positive ledere

- Styret i Visma ser på sage som en solid industriell partner for Visma, sier styreformann Svein R. Goli.

Øystein Moan mener det er svært liten overlapp mellom de to selskapene, og er glad for at Visma-produktene, tjenestene og merkenavn vil videreføres.

- Sage er en global markedsleder når det gjelder erp-løsninger til små og mellomstore selskaper, og vil være positiv for den fremtidige utviklingen av Visma, sier Moan.

- Hva vil et oppkjøp fra Sage bety for norske kunder?

- Når vi først blir kjøpt er Sage et godt alternativ. De forstår at det er store regionale forskjeller i smb-markedet og vi vil fortsette som før med samme navn. Norske kunder vil ikke merke noen endring.

- Er ikke det typisk ved oppkjøp at signalisere liten eller endring og så kommer endringene allikevel over litt tid?

- Sage har historie på at de har beholdt den lokale indentiteten i selskaper de har kjøpt opp. I smb-markedet er veldig nasjonale markeder og sterke lokale merkevarer er viktig. Det nordiske markedet er dessuten svært avansert med blant annet elektronisk betalingsformidling mellom bedriftene og en moderne arbeidsflyt. Dette gir gode eksportmuligheter for Visma gjennom Sage.

- Hva vil det bety for de ansatte i Visma og din egen fremtid i selskapet?

- Jeg vil absolutt fortsette, og trives i selskapet. For meg blir det ikke lenger de kvartalsvise resultatspresentasjonene. Men med litt over 30 slike, kan jeg leve uten. Det blir ingen nedskjæringer, men tvert i mot nye eksportmuligheter, sier Moan som ifølge dagensit vil cashe inn 40 millioner kroner hvis salget blir en realitet.

 Stor aktør

Sage har rundt 10.000 ansatte i 17 land, og 4,7 millioner kunder. Selskapet har også et nettverk med 23.000 forhandlere og 40.000 regnskapsførere.

I 2005 omsatte selskapet for 776,6 millioner pund, rundt 8,9 milliarder norske kroner. Resultatet før skatt endte på 205,4 millioner pund eller 2,35 milliarder kroner.