Bruker e-post til å mobbe

Bruker e-post til å mobbe

Sure meldinger, selvskryt og kritikk i gruppemailer er blant de nye våpnene i maktkampen på jobben.
Kommunikasjonsforskeren Susan Yell ved University of Monash i Australia spurte kontormedarbeidere ved et privat firma, et offentlig selskap og et universitet om hvordan de brukte e-post på jobben. E-post brukes i intriger på arbeidsplassen, skriver forskning.no.

Undersøkelsen tyder på at uforsiktig bruk av e-post kan få fart på krangler.

- Ved konfrontasjoner ansikt til ansikt merker folk mer effekten av det de sier, og gjør i hvert fall et forsøk på å være høflig, sier Yell. Sure meldinger kan også leses flere ganger og bygge opp sinne.

- De kan bli helt fiksert på kritikken, og til forskjell fra en direkte samtale kan de heller ikke få en skikkelig forklaring.

Noen kolleger som mislikte hverandre drev e-post-krig og sendte sure beskjeder til hverandre i stedet for å snakke - selv om de satt få meter unna i samme kontor. Ledere sendte gruppemailer der de kritiserte enkeltpersoner for feil i arbeidet, uten å gi dem sjanse til å forsvare seg for resten av gruppa. Andre sendte gruppemailer der de skrøt av sine arbeidsprestasjoner.

Med e-post er det lettere å ramme personer slik at andre ser det, fordi du kan sende kopi til store grupper, konkludere hun.

Noen lagret også e-poster som ga et dårlig inntrykk av avsenderen, for å kunne bruke dem mot personen senere.