Bugbear smitter mest

Bugbear og Sobig er de mest smittsomme datavirusene så langt i 2003.

Det viser en rapport fra antivirusselskapet Sophos PLC. I alt ble det innført 3.855 nye viruser det første halvåret, en økning på 17,5 prosent i forhold til i fjor, melder IDG News Service.

Økt internett-utbredelse koplet med større tilgang til verktøy som kan lage virus, er hovedårsakene til utviklingen, hevder sikkerhetsanalytiker Chris Belthoff i Sophos.

Lovverket er heller ikke like strengt i alle land. Over halvparten av virusene skrevet hittil i 2003 kommer fra Øst-Europa eller Stillehavsøyene, påpeker Belthoff som mener det har en sammenheng med at risikoen for å bli rettslig forfulgt for aktiviteten er minimal i disse landene.

Men de aller fleste virusene følger etablerte mønstere, og skaper ikke store problemer i bedriftsnettverkene. Bugbear og Sobig er derimot mer kompliserte. Henholdsvis 14 og 18 prosent av de teksniske forespørslene til Sophos har i år dreid seg om disse virusene.

Ifølge Sophos var de ti største virusene første halvdel av 2003, målt etter utbredelse, Bugbear-B, Sobig-C, Klez-H, Sobig-B, Sobig-A, Avril-B, Bugbear-A, Avril-A, Fizzer-A og Yaha-E.