Bygg ditt eget bredbånd

Bygg ditt eget bredbånd

Guide: Har du dårlig ADSL-linje? Her er løsningen som kan gi deg en raskere nettforbindelse på 1-2-3.

Er du avskåret for gode bredbåndsmuligheter er du i godt selskap her i landet. Du skal ikke bo mer enn tre-fire kilometer fra en telefonsentral før ADSL-signalene i kobberkabelen begynner å bli svakere enn det mange ønsker seg.

Bor du utenfor byen er det også sjelden du har tilgang til annen infrastruktur, som for eksempel fiber eller kabel-tv.

Heldigvis finnes det alternative løsninger. Med en god porsjon kreativitet, litt investeringsvilje og noen fridager til rådighet kan du selv skaffe deg langt større båndbredde ved å montere et trådløst, langdistanse radionett.

Nei, det er ikke snakk om wlan-klienter med eksterne antenner man kan finne i en hvilken som helst elektronikkbutikk, men retningsstyrte antenner hvor radioen er bygget i selve antennen for å unngå signaltap.

Disse kan levere høy hastighet over svært lange avstander fra ett punkt til ett annet. For eksempel fra en husstand med en god bredbåndforbindelse i nabobygda. Trikset er imidlertid å finne noen som er villige til å dele linjen med deg. Det er selvfølgelig også mulig å spørre om å få tegne et lokalt internettabonnement som er registrert på deg selv.

Leiekontrakt med gulrot
Etter å ha peilet inn en potensiell husstand med tilgang på en fet bredbåndslinje må du selvsagt spørre om å få leie kapasitet i nettet. Dette kan kanskje være den vanskeligste oppgaven. Du må belage deg på å møte noen forundrede øyne idet du ringer på døren for å spørre.

I mitt tilfelle valgte jeg å friste linjeeier med følgende gulrot: Jeg betaler for det raskest tilgjengelige bredbåndsabonnementet (automatisk trekk i nettbanken hver måned). På denne måten får linjeeier gratis bredbånd kun ved godta at det monteres en antenne på taket.

God utsikt
For å sette opp en punkt-til-punkt forbindelse som fungerer optimalt er første bud at sender og mottaker «ser» hverandre uten problemer.

Om det finnes potensielle utleiere i nærheten undersøker du selv ved å ta deg en tur på taket for å sjekke utsikten. Om aktuelle husstander har tilgang til ADSL finner du ut ved å taste inn adressen eller telefonnummeret på nettsidene til Telenor.

Sjekk også nettsidene til lokale energiverk eller andre aktører om hvorvidt det finnes områder i nærheten hvor det er bygget ut fibernett. eller forhør deg om det finnes moderne kabel-tv-anlegg i synsavstand.

Er det ingen kandidater i horisonten er det fullt mulig å etablere en forbindelse via en eller flere mellomstasjoner, enten hos en nabo med bedre utsiktsforhold eller høyt oppe i et tre, for den saks skyld.

Dette kan gjøres helt uten risiko for signaltap, men husk at antennene krever en strømkilde. Er det ikke strøm i nærheten kan utstyret eventuelt drives av solcellepaneler, men dette er selvsagt et element som gjør hele prosessen dyrere og mer komplisert.

Rekkevidde 15 kilometer

Det finnes flere langdistanseløsninger på markedet, men mitt valg falt på WAR-hovedkort (Wireless Advanced Router) med Atheros 802.11a/b/g-radioer og Rootenna innbygningsantenner fra Timotei Data.

Selskapet har spesialisert seg på trådløse bredbåndsløsninger og drives på deltid av Jostein Rudi fra Venabygd – et grissgrendt sted i Gudbrandsdalen som takket være denne mannen kan skryte av 100 prosent bredbåndsdekning.

Ettersom radiokortene støtter både 802.11a og 802.11g har en mulighet for å for å veksle mellom 5 GHz og 2.4 GHz frekvensbandet bare ved å bytte antenner.

Rootenna-antennene er gunstige ved at radioen bygges inn i selve antennen, og antennekabelen bare er noen centimeter lang – med lavt signaltap og høy virkningsgrad som resultat. Med en tradisjonell løsning ville det vært nødvendig med sterkere antenner.

Ved bruk av 5 Ghz (802.11a) kan det leveres antenner med en sendestyrke på 24 dBi, som gir en rekkevidde på inntil 15 kilometer. Altså en og en halv mil.

Varianten på 14 dBi er i stand til å levere en 2,4 GHz-forbindelse på 36 megabit over fem kilometer. Dette er altså snakk om reell, synkron hastighet.

Enten du benytter 2,4 eller 5 GHz, er løsningene fullt lovlig å benytte i privat sammenheng, så lenge sendestyrken justeres i tråd med gjeldende forskrifter om bruk av frekvenser.

Og du trenger heller ikke bekymre deg om strålingsfaren ettersom utstyret er godkjent i henhold til det norske regelverket.

Enkel montering

Antenneløsningen som kreves er ikke spesielt sjenerende. Den er på størrelse med en skoeske og kan enkelt monteres direkte på husveggen, rundt en pipe eller eksisterende mast for tv-antenne. Med riktig verktøy kan dette gjøres i løpet av et par timer.

For de som ikke føler seg kompetente er det mulig å få radioløsningen ferdig konfigurert og montert mot en ikke altfor avskrekkende timespris.

WAR2 hovedkortet som bygges inn i antennen har plass til to pci-baserte radiokort og byr på avanserte funksjoner. Med et kabinett for utendørsmontering skal løsningen være godt egnet også for det norske vinterklimaet.

Avansert

Atheros-radioene er basert på operativsystemet Star OS V3 som gir svært mange konfigurasjonsmuligheter, blant annet styring av båndbredde slik at det kan spesifiseres hvor stor andel av kapasiteten som skal deles ut. På denne måten har linjeeier en garanti for at den digitale leieboeren ikke «tar over» nettet.

Den gjennomsnittlige ytelsen vil derimot være best om begge husstander har tilgang til maksimal kapasitet, på samme måte som dersom man deler en forbindelse innenfor husets fire vegger.

Administrasjonskonsollen til Star OS V3 kan fjernsyres via Secure shell (SSH) og byr på svært mange muligheter, blant annet brannmur, NAT og styring av båndbredde.

Dønn stabil

Mitt eget hus befinner seg såpass langt vekk fra en utbygd telefonsentral at jeg knapt hadde 0,5 Megabit gjennom telefonnettet. Etter å ha brukt to ledige sommerkvelder på å montere to komplette radiostrekk (fire antenner) via en mellomstasjon fikk jeg plutselig fem Megabit rett i hjemmeruteren – altså en tidobling av hastigheten.

Merk at det ikke er utstyret som begrenser hastigheten. Hadde det vært en 20 Mbps linje i andre enden ville også denne blitt videredistribuert med god margin.

Radiostrekket gir ingen forsinkelser å snakke om. Ping-tidene ligger jevnt over på 10-15 millisekunder, altså det samme som hos linjeeier som har kobberkabel til telefonsentralen.

Radiolinken har i skrivende stund vært i drift i over tre måneder, uten at det har dukket opp problemer. Den er dønn stabil uansett tåke eller regnvær – og alle som har feriert i Norge i sommer vet at testforholdene har vært tøffe.

Prislappen på utstyret vil variere med sendeavstand og monteringsdetaljer, men regn med et engangsbeløp fra 8 000 til 20 000 kroner. Mine to radiostrekk havnet på ca. 18 000 kroner, ferdig konfigurert fra leverandør.

Er man to eller flere husstander som går sammen om å dele en forbindelse, er dette fullt mulig hvis forsyningslinjen er god og eieren er villig til å dele med flere. Dette kan for eksempel gjøres ved at det etableres en mellomstasjon på et sentralt punkt hvor man plasserer en rundstråle antenne med flere radiokort. Prisen per husstand vil dermed kunne reduseres kraftig.

Fakta:
Langdistanse Grendenett
Pris, testet konfigurasjon
18 000 kroner inkl. mva.
Leverandør: Timotei Data.

LES OGSÅ: Slik får du bedre wlan-dekning

.