Bygger eget bredbåndsnett

TROMSØ: Siden Telenor har betakket seg, syr Bredbåndsfylket Troms stort med billige fiberoptiske kabler.

Publisert Sist oppdatert
TROMSØ: Telenor er uten tvil den viktigste aktøren i utbyggingen av et digitalt transportnett i Norge. Men ikke i Nord-Norge. Der har fylkes- og kommunepolitikere, it-sjefer og ressurspersoner sett seg lei på det de oppfatter som treghet og prismessig arroganse når det gjelder å bygge ut nødvendig bredbånd.

Telenor benytter ofte begrunnelsen at det ikke er kommersielt lønnsomt å bygge ut nettet sitt til utkantplasser i Nord-Norge som har få innbyggere, men likevel offentlige virksomheter og etater på plass.

-- Vi kunne ikke sitte på gjerdet, og se på at Telenor og andre nettleverandører skulle ha ågerpriser for å leie ut samband. Etter litt press på fylkespolitikerne, ble det bestemt at det var billigst og best å bygge ut sjøl. Og det er det vi nå holder på med. Vi skal i løpet av to små år være på lufta med et eget aksessnett. Vi har begynt å dra fiber etter oss langs de største fylkesveiene, og over en del fjorder, som er unngåelig i et desentralisert fylke som Troms, sier Svein Eriksen i Bredbåndsfylket Troms.

På visittkortet til Eriksen står det Prosjektleder/daglig leder, men det kunne likegodt stå misjonær innen digitalt nybrottsarbeide.

Unikt i Norge

For det prosjektorganisasjonen gjør er unikt i norsk målestokk. I Sverige derimot, har de for lengst innsett at kommuner og fylker må gå sammen med kommersielle underdog-aktører, for å kunne tilby de billigste internettløsningene.

Etter det Computerworld erfarer er det spesielt kommuner og fylker i Norrbotten, nord i Sverige, at dette skjer. Men her på berget er Bredbåndsfylket Troms enn så lenge alene med sine omfangsrike utbyggingsplaner for stamnettet.

Svein Eriksen sier at flere fylker og kommuner har vært på 8audiens8 i fylkeshuset i Tromsø for å høre hva Bredbåndsfylket Troms har fått til på kort tid, i hvert fall når man snakker i fylkeskommunale ordelag (Se egen sak om hva Finnmark Fylkeskommune gjør med Finnmark Bredbånd AS).

Prosjektlederen sier at de vurderer om de skal legge en nettsløyfe opp til Alta, og dermed koble Finnmark på nettet sitt. Legekontorer og sykehusene i Finnmark er allerede digitalt koblet opp på leide linjer mot Universitetssykehuset i Nord-Norge, som er plassert i "landsdelshovedstaden" Tromsø.

Dette viser at offentlige virksomheter, etater og kommuner allerede er vant til å samarbeide bredt på en helt annen måte enn søringan, som de sier i Nord-Norge.

Har private interessenter

Målet til Eriksen og hans medsammensvorne er å tilby hele fylket lynrask nettaksess. Først og fremst er linekapasiteten tiltenkt offentlige etater og virksomheter, men allerede har prosjektorganisasjonen begynt å få mange private bedrifter og aktører som vil leie nettaksess hos de fylkeskommunale bredbåndsutbyggerne.

Til tross for at det fortsatt er måneder frem til at Bredbåndsfylket Troms kan åpne bommen for den nye digitale motorveien, har de allerede klart å sikre mellom 70 og 80 prosent av den nødvendige trafikken for at de skal gå i balanse, noe som er unikt i norsk it-sektor.

Utbyggingen er kostnadsberegnet til 153 millioner kroner. Av disse er 46 milloner kroner bevilget av kommunene og fylkeskommunen. Resten av utbyggingskostnadene blir finansiert ved at eierne de neste 15 årene benytter den nye digitale motorveien.

I år skal de dekke ni kommuner i fylket. Svein Eriksen opplyser at de ruller ut 48 fibere. Dette er foreløpig mer enn nok til å dekke behovet.

Datametrix og Cisco vant

Hålogaland Kraft, Troms Kraft og Bravida skal stå for utbyggingen av selve nettet. Datametrix har fått i oppdrag å etablere aksessnett over stamnettet - teknologi, utstyr og tjenester som er skalert for høyhastighetsinternett og klargjort for blant annet telefonitjenester. Det meste av teknologien som skal brukes kommer fra den amerikanske infrastrukturkjempen Cisco.

Bredbåndsfylket gikk ut i markedet etter anbudsprinsippet, og vurderte i alt seks tilbydere. Kjente it-navn som IBM, Siemens og Nexans (tidligere Alcatel-selskap) ble forkastet tilfordel for Datametrix. Den initielle ordren, inkludert teknologi, implementering, serviceavtale og tjenester, er på 20 millioner kroner.