Bygger vestlandsk it-gigant

Bygger vestlandsk it-gigant

Bergen og 10 andre kommuner skal samarbeide om it fremover. Felles infrastruktur, drift, brukerstøtte og systemvalg er målet. Bergensregionen kan bli en mektig it-kunde.

Bergen kommune står i dag uten it-direktør. Jannicke Runshaug Foss har nemlig sluttet for å lede en storslått it-satsning i det som kalles Bergensregionen. Regionen inkluderer i dag 11 kommuner. Over Runnshaug Foss sitter byråd Lisbeth Iversen. Hun leder regionrådet for Bergen og omland og har også overordnet ansvar for det ferske it-prosjektet.

 

- Ikt-prosjektet handler om felles infrastruktur, felles drift, felles brukerstøtte og like ikt-systemer. Hovedtanken bak dette er at vi skal kunne øke det interkommunale samarbeide og få stordriftsfordeler, sier Iversen til Computerworld.no.

 

De første møtene om prosjektet ble satt i gang i desember og forprosjektet skal gå frem til sommeren. Prosjektet skal da ha gjort konsekvensvurderinger og sett på hvordan kommunene skal jobbe sammen i praksis.

 

- Vi regner å ha klare tanker om videre gjennomføring i sommer, sier Iversen.

 

Minst politisk 

 

Regionen har hatt mange mislykkede samarbeidsprosjekter innenfor andre områder, og det er en klar målsetning om at kommunene skal kunne bli enige i de minst politiske områdene, som for eksempel it.

 

- Og de kan bli de mest banebrytende, sier Iversen.

 

Målet er å få til et langt bedre samarbeid på tvers av kommunene ved hjelp av nettopp it.

 

- Det skal ikke stå på ikt-grunnlaget at vi ikke skal kunne samarbeide skikkelig.

 

Felles innkjøp vil også bli vurdert, og det er liten tvil om at hvis regionen klarer å samordne dette vil den bli en meget attraktiv kunde i it-norge.  Larsen understreker likevel at hele prosjektet baseres på frivillighet. Den enkelte kommune skal kjøpe inn når økonomien tillater det.

 

- Men vi tror at vi kan få veldig gode stordriftsfordeler, sier hun.

 

Linux?

 

Bergen er i seg selv en interessant it-kommune, kanskje spesielt siden de har et Linux-prosjekt gående hvor de har gått inn i et samarbeid med SUSE Linux. Om Linux-ambisjonen tas videre til de 10 andre kommunene er foreløpig uklart.

- Vi har vært opptatt av at den store kommunen skal ha respekt for de små. Det er noe som må avklares. I prosjektet er det full gjennomgang  og kartlegging av hva man har og ikke har, sier Iversen.

Les også:

Bergen går for Linux
Stor oppmerksomhet rundt Bergen kommune