California forbyr phishing

California er den første amerikanske staten som forbyr phishing. Den nye loven skal gjøre det enklere å ta opp kampen mot svindlerne.

Fisking etter andres identiteter er nå forbudt i California etter at Anti-Phising Act of 2005 trådte i kraft.

 

Det har tidligere vært mulig å tiltale og dømme phisherne ved hjelp av andre svindellover, men nå skal prosessen forenkles. Dessuten har loven en viktig symbolsk effekt. Den kan inspirere myndigheter andre steder, kanskje også på føderalt nivå, mener lovens støttespillere.

 

Kan få store bøter

 

Men ikke alle tror den får noen konsekvenser. Teknologisjef Jordan Ritter i antispam-selskapet Cloudmark tviler på at loven vil redusere phishingangrepene, men er positiv til at svindlerofrene kan få dekket tapene sine.

Blir noen dømt etter denne loven vil de kunne pålegges til å tilbakebetale summen de har lurt fra ofrene eller 500.000 dollar, alt ettersom hvilket beløp er størst. Myndighetene kan også idømme svindlerne 2.500 dollar per phishing-tilfelle.

Phishing-angrep er et tiltagende problem over hele verden. Gartner mener at 73 millioner mennesker har blitt utsatt for phishing-forsøk det siste året bare i USA. I Norden ser vi en liknende utvikling, sist med svindelforsøket mot Nordea-kunder i Sverige.