Cisco kan skvise Tandberg

Cisco kan skvise Tandberg

Det er godt nytt at Cisco vil samarbeide med Tandberg om ip-basert videotelefoni. Men overgang fra isdn til ip kan bli en markedsmessig utfordring for det norske selskapet.
LONDON: Onsdag lanserte Cisco versjon 4.0 av Call Manager 4.0, som er selskapets løsning for ip-telefoni. Det største og viktigste nyheten er at Cisco nå støtter videotelefoni.

Under lanseringen ble utstyr fra norske Tandberg benyttet. Tandberg kunngjorde samtidig at to av selskapets løsninger, Tandberg 550 og 1000, er tilpasset Ciscos Skinny-protokoll (SCCP - Skinny Client Control Protocol) for telefoni og video.

I finansmiljøene har ryktene om et samarbeid mellom Tandberg og Cisco versert lenge. Og Tandbergs aksjekurs gjorde et byks oppover da toppsjef John Chambers nevnte Tandberg i en presentasjon sist uke.

Ip-gjennombrudd

For Tandberg betyr Cisco-samarbeidet i første omgang mye oppmerksomhet. I neste omgang gang kan Cisco åpne nye markeder for det norske selskapet. Men samtidig betyr Ciscos inntreden i videotelefonimarkedet det definitive gjennombrudd for ip også på dette området.

Avtalen med Tandberg er ikke eksklusiv.

-- Tandberg er den første av flere avtaler vi kommer til å inngå med tilsvarende selskaper, sier Kaan Terzioglu, Europa-sjef for Advanced Technologies i Cisco.

Det har lenge vært klart at ip vil erstatte isdn-baserte videotelefoniløsninger a'la det Tandberg produserer. Tandberg har nølt med å følge etter, men har tilpasset alt sitt utstyr til ip.

Erkerivalen Polycom har også for en stor del endret sin strategi i retning av ip. Begge selskaper vil har avanserte kameraer for møterom, spesialtilpassede skjermer og kodek-er for tale og bilde som sine nisjer.

-- Det er viktig å merke seg at Cisco vil holde seg til pulten, sier Andrew Border, produktsjef i Advanced Technologies.

Cisco satser på at selskapets 2,5 millioner ip-telefonikunder skal kjøpe seg kamera til å ha på kontorpulten. Møterom og dyre "sjefsløsninger" overlates til Tandberg. Spørsmålet er hvor lenge dette markedet eksisterer før sjefene oppdager at de klarer seg med enklere ip-utstyr. Ip betyr at lavkost-produsenter fra Asia i større grad enn i dag vil kaste seg inn i videotelefonimarkedet.

Eget kamera

Tandberg håper at alt som er bra for videotelefoni, er bra for Tandberg.

-- Avtalen med Cisco har bare fordeler for Tandberg. Den gjør at folk i større grad kommer til å bruke videotelefoni, sier Gordon Milne, produktsjef for Tandberg i Storbritannia og Irland.

Cisco-avtalen er i alle fall godt nytt for dem som har kjøpt videotelefoniløsninger fra Tandberg. Avtalen mellom Cisco og Tandberg betyr nemlig at Tandbergs utstyr vil kunne snakke med enkle kameraer ute i kontormiljøene. Cisco lanserte onsdag et enkelt kamera som kan festes til pc-en.

Enkelt å bruke

Med Call Manager 4.0 kan alle som har kjøpt ip-basert telefoniløsning fra Cisco enkelt ta i bruk videotelefoni. Kvaliteten på bildene vil være avhenging av overføringskapasiteten som typisk vil settes et sted mellom 128 kilobit per sekund og 760 kbit/s.

Med den høyeste hastigheten er kvaliteten på høyde med det Tandberg, Polycom og andre spesialiserte selskaper har levert tidligere. Forutsetningen er at brukeren har kontroll med tjenestekvaliteten på linjene. Cisco videotelefoniløsning er i første rekke myntet på intern bruk i store selskaper med egne nett (wan)

Til forskjell fra mange av dagens videotelefoni-løsninger er Ciscos løsning like enkel å bruke som en telefon. Det er bare å slå nummeret. Systemet finner selv ut om personen i den andre enden har kamera. For videokonferanser må en i tillegg ha en såkalt MCU (Multipoint Control Unit) i nettet.