Cisco runder 20 år

Cisco runder 20 år

"Application oriented networking" er Cisco neste satsningsområde. Samtidig pusser selskapet støvet av det gamle Sun-slagordet "nettverket er datamaskinen".
Satsingen på applikasjonsorienterte nettverk (AON) er så ny at ingen i Cisco vil gå i detalj om hvordan det ferske teknologiområdet vil påvirke selskapet. Men Kaan Terzioglu, europeisk sjef for nye teknologier i Cisco, etterlater ingen tvil om at AON kommer til å bli viktig. -- Både web services og grid computing trenger applikasjonsorienterte rutere, sa Terzioglu da han innledet på Ciscos norske 20-årsmarkering sist uke.

Forretningsprotokoller

Cisco har de siste årene snakket mye om integrert transport av ip-pakker som formidler lyd og bilde. Den siste tiden har budskapet dreid i retning av integrerte tjenester. Med sitt fokus på ip-telefoni og sikkerhet har Cisco beveget seg i retning av sluttbrukerne.

Nå går selskapet et skritt videre. Tredje fase vil handle om integrasjon og virtualisering av applikasjoner, skal vi tro Terzioglu.

-- Vi vil ikke rute pakker, men forretningsprotokoller som rfid og Swift, påpeker han.

Rfid (radio frequency identification) og Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) representerer på hver sine områder, henholdsvis varehandel og bank, protokoller og teknologier som generer stor trafikk i nettverkene.

Men selv om alt som generer økt internett-trafikk er bra for Cisco, vil ikke selskapet nøye seg med å flytte ip-pakker. 25 prosent av alle it-investeringer går til integrasjon, herunder integrasjon av applikasjoner. Gjennom å lage en slags mellomvare for nettverk skal 20-åringen få sin del av den kaka.

-- Nettverket vil bli datamaskinen, rekker Kaan Terzioglu å si før han må løpe for å rekke flytoget.

Egne konsulenter

I begynnelsen av desember er det tjue år siden forskerparet Len Bosack og Sandy Lerner ved Stanford University etablerte Cisco Systems. Utgangspunktet var at de to ønsket å opprette kommunikasjon mellom to universitetsbygninger. I starten ble broer brukt for å etablere forbindelsen. I 1986 så den første ruteren dagens lys.

Siden er Cisco som kjent blitt verdens største produsent av rutere, og etterhvert også en stor svitsj-leverandør. Bosack og Lerner er forlengst ute av selskapet som Compaq i sin tid vurderte å kjøpe.

Ved børsnotering i 1990 hadde selskapet 192 ansatte. I dag har Cisco 34.000 medarbeidere, hvorav 40 i Norge, og en omsetning på nærmere 140 milliarder kroner.

Under de vanskelige årene på starten av 2000-tallet brukte Cisco tiden til å utdanne sine partnere. Men selv om partner-strategien ligger fast, kommer Cisco til å satse tyngre på egne konsulenter i tiden framover.

-- Etterhvert som Cisco engasjerer seg i flere teknologier, blir det dyrt for partnerne å holde seg oppdatert. Derfor vil Cisco selv ruste seg opp kompetansemessig, sier Jørgen Myrland, sjef i Cisco Norge.