Chrome kan kneble Windows 7

Chrome kan kneble Windows 7

Google kan endre markedet for minibærbare, tror analytikere.

Sent i forrige uke demonstrerte Google sin pre-beta versjon av Chrome OS. Operativsystemet er helt nettbasert og kan således ikke kjøre andre programmer direkte - i stedet er det nettleseren og applikasjoner i nettskyen som står i fokus.

Chrome OS er bygget for det hurtigvoksende notatblokk-pc-markedet og Google har lykkes å knytte til seg store pc-leverandører som Asus, Acer, HP, Lenovo og Toshiba. Markedet domineres i dag totalt av Microsoft.

Googles inntog kan endre markedet for bærbare pc-er. Størstedelen av notatblokk-pc-ene i dag er produsert for Windows XP eller nye Windows 7.

- Det er fortsatt mye uklart rundt Chrome. Men sannsynligvis blir det dette likevel den største konkurrenten til Microsoft på lang tid, sier nordisk analysesjef Anders Elbak i IDC til Computersweden.

Han mener det er logisk at Google fokuserer på dette markedet. Produktkategorien for notatblokk-pc-er vokser raskt.

- Mobilt bredbånd og salg bundlet med mobilabonnement har vært drivende for notatblokk-pc-markedet. For Google blir det betydelig lettere å konkurrer med Microsoft på dette markedet fremfor på fullstore pc-er - hvor det fortsatt er viktigere med et bredt spekter av applikasjoner og programmer, sier Elbak.

Allan Pedersen er analytiker hos GFK. Han peker på at salget av notatblokk-pc-er fortsetter å øke, og tar en større del av pc-markedet. Mer enn 35 prosent av de drøyt 1,1 millioner av bærbare pc-er som hittil har blitt solgt i Sverige i år er mindre modeller med skjermstørrelse under ti tommer.

- Markedet utvikler seg positivt. Vi ser tosifret tilvekst hver måned. Uansett hva Google gjør så må man gå ut fra at det finnes en plan og en tanke bak. Og er det noen som utfordrer Microsofts dominans på dette markedet så er det Google, sier Allan Pedersen til Computersweden.

Cloud Computing