- Cloud computing er en hype

- Cloud computing er en hype

Petter Gottschalk mener skyfolket er som en saueflokk.

- Nå må vi slutte å si at cloud computing vil gjøre at it-avdelingen slipper å tenke på teknologi og i stedet kan tenke forretning. Det er helt feil! Hvis skyene blir hengende, er implikasjonene det stikk motsatte. It-avdelingen vil bli mye mer teknisk.

Det sa Petter Gottschalk, professor ved BI, under en debatt på seminaret It-trender, et arrangement i regi av Computerworld, onsdag.

- Bare se på outsourcing. Det er noe av det mest tekniske vi gjør.

Gottschalk ble med sine uttalelser den eneste i debattpanelet som rettet et meget kritisk blikk mot nettskyen. Som han påpeker, er ikke skyene alltid blå, de kan vel så gjerne bli grå og by på en real regnskur. Professoren frykter at blind, ukritisk tro på nettskyen kan ende i skandaler.

- Mange ting i vår bransje er preget av veldig gode ideer. Det er utrolig artig å strekke seg mot en sky. Det er enorme forventinger, etterfulgt av enorme skuffelser. En ting er helt sikkert med nettskyene: Noen vil lykkes, mange vil gå på trynet.

- Vi er ikke nerder

Peter Hidas fra Gartner, Nils Molin fra IDC og Helge Skrivervik fra Mymayday.com, som utgjorde resten av debattpanelet, hadde i all hovedsak stikk motsatt mening.

- Det er en god nyhet, og en dårlig nyhet. Den gode nyheten er at vi aldri har hatt flere muligheter. Den dårlige nyheten er at vi må omskoleres for å ta i bruk mulighetene, sier Skrivervik.

Han vil ha it-sjefen ut fra maskinrommet og inn i styrerommet.

- Vi er ikke nerder, vi er businessfolk, sier han.

Hidas vinklet det hele på hvordan toppledelsen ser på it-folket. De mener it er viktig, men ikke viktig. Bedriftslederne ser på it som en heis – det bare skal fungere.

- Man må spørre: Hva skal it-avdelingen gjøre for å få bedre forhold til ledelsen i bedriften eller i offentlig sektor? I Gartner har vi følgende syn: It-avdelingen skal hjelpe de forretningsdrivende enhetene til å nå sine målsettinger på den måten som er best, enten det skjer via cloud computing eller noe annet, sier han.

Trenger tillit

Gartner har tre tips for å klare dette: Det første er å bli flinkere til å styre etterspørsel.

- It-avdelingen har ofte større etterspørsel enn de kan levere. Det er mange småoppgaver som kommer i veien og skygger for suksessen. Derfor må etterspørselen styres. Klarer man ikke det, har man tapt kampen, sier Hidas.

Han mener it-avdelingen må ha full tillit hos kundene eller brukeren for at de skal være villige til å diskutere og ta it-avdelingens råd med i betraktningen.

Det andre rådet er å styre leveranseevnen.

- For å bygge tillit, må man levere som lovet, sier Gartner-analytikeren.

Det tredje rådet er å styre finansene.

- Man må ha orden på økonomien, og det har man ikke i dag, sier Hidas, som oppsummerer sine tre råd: Demand management, supply management og financial management.

- It-sjefen skal sitte i styret, mener Hidas, Molin og Skrivervik. - Nei, it-sjefen har ikke noe i styret å gjøre, mener Gottschalk. Les mer på neste side!

Cloud Computing