Derfor skremmer Amazon nordmenn

Derfor skremmer Amazon nordmenn

E-handelsgiganten er i ferd med å true lokale aktører som Telecomputing. Skyen eier ingen grenser.

Amerikanske Amazon gikk inn som en aktør i it-markedet i 2006 da de lanserte lagringsløsningen S3 (Simple Storage Service) og på samme tid etablerte datterselskapet Amazone web services (AWS). I dag tilbyr selskapet suiter med tjenester rundt internettbasert it-infrastruktur i stor skala.

Ifølge Gartner vil cloud computing endre it-bransjen i årene fremover. Gamle selskaper vil forsvinne og nye selskaper, med nye forretningsmodeller vil endre it-markedet. Seniorkonsulent Peter Hidas i Gartner syns det er en meget spennende tid.

- Gartner definerer cloud computing som en megatrend. Det vil si at forretningsmodeller vil endres. Og det er standard applikasjoner som først vil forsvinne ut i nettskyen. Fremover blir det svært spennende å se i hvilken grad kundene setter ut både it-drift og applikasjoner, sier han.

Langt fra bøker

I et intervju med Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste sier produktdirektør Adam Selipsky i Amazones datterselskap AWS at de ønsker å tilby en ende til ende-suite med tjenester som sammen danner en plattform av tjenester som ousources.

- Vi vil at kundene skal kjøre hele sin it-infrastruktur i vår sky, sier han.

I skrivende stund er selskapet, som begynte som en bokhandel på nettet, blitt et konglomerat av et teknologiselskap verdt over 230 milliarder kroner. Selskapet betegnes som selskapet som fant opp netthandel. Og det hele startet med at gründeren Jeff Bezos tegnet opp en forretningsplan i bilen sin en gang i 1995.

Den genierklærte Bezos og hans selskap gikk på en smell i dot-com-krasjen i 1999, men selskapet holdt ut og red stormen av. Fra 2002 har selskapet vokst og selger i dag alt fra bøker til musikk og brødristere. Men det er ikke nok. Nå skal it-bransjen få en utfordring.

Vil ut og opp

Så langt har AWS siktet seg inn mot oppstartsselskaper og små utviklingsmiljøer som ønsker en rimelig og fleksibel løsning. Nå har imidlertid Amazon rettet blikket mot it-direktører og andre it-ledere.

Administrerende direktør Harald Tellmann i analyse- og konsulentselskapet ASP Norge sier han med interesse følger Amazones satsing på cloud computing.

- For ikke så lenge siden fikk jeg demonstrert hvor enkelt det var å sette opp en server hos AWS, det tok bare en halvtimes tid og således passer det godt for nye selskaper som trenger fleksible it-ressurser. Men det reiser også en del spørsmål rundt sikkerhet, sier Tellemann og spør retorisk: -- Hvem har tilgang og kan lese dataene?

Analytiker Lydia Leong hos Gartner sier til Idgs nyhetstjeneste at det i praksis er mindre oppstartsselskapene som er kunder hos Amazone, men at den klare ambisjonen er å komme inn hos store selskaper. Forrester-analytiker James Staten forklarer dette med at store selskaper i dag er et lite kundesegment for AWS, men det er blant de store selskapene de store inntektene ligger.

Hva vil dette ha å si for Norge? Les videre på neste side!

Cloud Computing