Dette er nyhetene i Ubuntu 10.10

Dette er nyhetene i Ubuntu 10.10

Multitouch, skymuligheter, enklere installasjon og bedre administrasjon.

Ubuntu kommer med versjon 10.10 for desktop, minibærbare og servere førstkommende søndag. Versjonen er også kjent som Maverick. Mens det skal bli forbedringer i installasjon av programvare og maskinvare på klient-versjonene, vil server-versjonen forbedre nettskymulighetene, ifølge Canonical.

Linux-distribusjonen er klar for nedlasting søndag den 10. oktober 2010, altså den treffende datoen 10.10.10.

Canonical ser på desktop-versjonen som en Windows-konkurrent, og trekker frem at over 12 millioner klienter bruker Linux-varianten.

- Vi er den markedsledende Linux-desktopen, sier forretningsutviklingsdirektør Steve George ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Desktop og minibærbar

Varianten for minibærbare kommer med en grafikkfunksjon kalt Unity som er skreddersydd for små skjermer. Unity inkluderer knapper for å starte applikasjoner og finne filer og mapper.

- Kort fortalt er versjon 10.10 optimert for å gjøre Ubuntu på minibærbare mye enklere å renere, mener George.

For desktop og minibærbare vil Ubuntu 10.10 også støtte grunnleggende multitouch med interaksjon i hovedvinduet. Planen er å utvide det til å også være multitouch-støtte i selve applikasjonene.

Desktop-versjonen har fremfor alt fokus på bedre programvareinstallasjon.

- Det store nyheten i desktop-versjonen er at vi har jobbet for å gjøre det lettere å finne frem til og installere Ubuntu-programvare, slik som nettlesere, Openoffice og Skype, sier George.

I tillegg kommer desktop-versjonen med utvidet støtte for Canonicals ”personlige nettsky” Ubuntu One, inkludert ytelsesforbedring og mulighet for samhandling med systemer som Android, Iphone og Windows.

Basalfunksjonen av Ubuntu One gir en sky for deling og synkronisering av filer, kontakter, bokmerker og notater med to gigabyte lagringskapasitet.

Server

I server-versjonen skal det ifølge Canonical være lettere å konfigurere og kjøre operativsystemet i forbindelse med utvikling og utrulling av offentlige nettskymiljøer.

- Vi legger til funksjoner skal bygge bro mellom hybrid- og lokale datamiljøer. Det er infrastrukturlaget som muliggjør Cloud Computing, og Ubuntu 10.10 leder veien når det gjelder å sette åpen source-løsninger sentralt, sier Neil Levine, direktør for bedriftstjenester i Canonical.

Versjon 10.10 inkluderer kjerneoppgraderinger, flere konfigurasjonsmuligheter ved oppstart og muligheten til å kjøre Amazon Machine Image offline på en KVM-virtualisert maskin. Denne muligheten gjør at brukere kan teste og utvikle på lokale servere før det hele dyttes ut i det offentlige skylaget, ifølge Canonical.

Cloudinit-konfigurasjonsverktøyet har også blitt utvidet. Administratorer får på sin side et nytt brukergrensesnitt som lar dem rulle ut enklere og gir dem muligheten til å kjøre operativsystemet fra en minnepinne.

Canonical lanserer også Ubuntu Server on Cloud 10-programmet som lar brukerne prøve ut Ubuntu 10.10 Server Edition på Amazon Elastic Compute Cloud gratis i en time.

Musikkstreaming-tjenesten i Ubuntu One er basert på Subsonic som er utviklet av Sindre Mehus fra Oslo, som også har samarbeidet med å utvikle Android-appen Ubuntu bruker.

Cloud Computing