Erp-brikker på plass i skyen

Erp-brikker på plass i skyen

Nykommere i markedet for forretningssystemer baner vei for skytjenester.

Erp-systemer blir ofte forbundet med en 18 måneder lang og kostbar implementering av en altomfattende suite fra for eksempel SAP, Oracle, IFS eller Lawson. Men de siste årene har det vokst opp nystartede selskaper med enklere og mer standardiserte løsninger, levert som en nettjeneste, eller på godt engelsk: SaaS.

SaaS står for "software as a service" og betyr i praksis at noen har utviklet et produkt som kundene betaler for etter bruk, uten behov for installasjon eller med ansvar for vedlikehold. Brukergrensesnittet er i nettleser og informasjonen aksesseres over internett.

Mens SaaS dreier seg om programvare, er begrepet Cloud Computing eller nettskyen, også noe mer. I "skyen" finnes det for eksempel også tjenester for både lagring og infrastruktur.

Selskaper som Salesforce.com og 24sevenoffice er eksempler på rene nettbaserte programvareselskaper som er med på endre markedet for forretningssystemer.

- Trenden kommer nedenfra, med det så mener jeg at de som har kommet lengst på nettjenster er nykommerne som pløyer marken. Det er egentlig ganske typisk for innovasjon, og så blir de små kopiert av de store, sier studierektor Bo Hjort Christensen ved Handelshøyskolen BI.

Likhetstanken

Bo Hjort Christensen er en av de fremste ekspertene på forretningssystemer i Norge. Han mener en skytjeneste som SaaS er med på å skape en aksept for standardisering av prosesser.

- I en nettskytjeneste er det mindre rom for tilpasninger. Frihetsgraden reduseres - Cloud betyr mer standardisering, sier Christensen.

- Blir det helt slutt på de store suitene med alt du trenger - og litt til?

- Selv om det er i skyen, blir det ikke nødvendigvis slik at man plukker litt her og der. En godt arrangert suite kan man også få fra internett, sier Christensen.

Strategidirektør Jacob Van der Hagen i Ergogroup mener kundene vil standardisere. Les videre på neste side!

Cloud Computing