Farvel til skreddersøm

Farvel til skreddersøm

LEDER: Hell kaldt vann i årene på de ivrigste cloud-ambassadørene.

Cloud Computing er it-bransjens nye megatrend. Applikasjoner og tjenester distribuert via internett (skyen) er blant temaene i så godt som alle de store it-leverandørenes Powerpoint-presentasjoner. I tillegg får Cloud Computing stor oppmerksomhet i blogger og diskusjonsforum på nettet, samt betydelig dekning i media. Til og med The Economist har kastet seg på bølgen. I oktober ofret tidsskriftet forsiden på sky-tjenester, med overskriften: "The battle over Cloud Computing." Omtale i The Economist er som regel en lakmus-test på at et tema er i vinden.

Det er likevel grunn til å helle litt kaldt vann i årene på de mest ivrige Cloud-ambassadørene. Alle store teknologiske nyvinninger følger som regel det analyseselskapet Gartner har beskrevet som hype-kurven. Den tilsier at omtale og popularitet går i taket lenge før teknologien får bred og praktisk anvendelse. Kort sagt, ting tar tid. Det var for eksempel tilfelle både med tiltroen til internett i dotcom-tiden og forhåpningene telekom-bransjen stilte til mobilt bredbånd rundt årtusenskiftet.

Adopsjon og utbredelse for Cloud Computing vil innebære et massivt skifte i hvordan it driftes og organiseres. Oppsiden er at it kan kjøpes slik vi i dag kjøper strøm; vi betaler for det vi bruker. Dette kan bety reduserte it-kostnader, og uansett setter det bedriften eller organisasjonen i stand til å konsentrere seg hundre prosent om kjernevirksomhet - og ikke støttefunksjoner - som it jo faktisk ofte er. Men entusiastene glemmer nedsiden.

Cloud Computing på forretningssystemer betyr et farvel til skreddersøm. Leverandørenes behov for stordriftsfordeler gjør at alle kundene må presses inn i samme form. De fleste større bedrifter har investert vesentlig beløp i å tilpasse økonomi-, kunde-, analyse- og logistikksystemer til sine særskilte behov. For mange utgjør dette også en konkurransefaktor. God it tilpasset forretningsprosessene er det som skiller dem fra konkurrentene. Derfor vil ikke en løsning som gir 80 prosent funksjonalitet i forhold til behovet være et alternativ.

Cloud Computing kommer. Det er ingen tvil om det. Men de som på kort sikt tror dette blir et utbredt alternativ for mellomstore og store bedrifter, tar feil. Det vil ta tid, lang tid.

Cloud Computing