Gigantene klare til å levere samarbeid

Gigantene klare til å levere samarbeid

Epost blir mindre viktig og samhandling i skyen blir alt.

De siste månedene har formasjonene endret seg drastisk i skyen av tjenester for epost/meldingshåndtering og samhandling. Google har annonsert en serie med nye avtaler hvor den profesjonelle varianten av epost-tjenesten Gmail og suiten Google Apps blir tatt i bruk av selskaper som tidligere har hatt løsninger fra kamphanene Microsoft og IBM.

Microsoft lanserte i november i fjor nyeste versjon av sin samarbeidsløsning og meldingshåndterer Exchange Server. Samtidig økte de aktiviteten rundt leieløsningen Exchange Online Service. I januar annonserte VMware at de hadde kjøpt opp Zimbra, som over noen få år hadde fått en posisjon som det nærmeste man kom Exchange i funksjonalitet i et produkt fra miljøet rundt åpen kildekode.

Google bruker kjent navn og aggressiv prising i sin strategi til markedet. Bedrifter med under femti ansatte får bruke Apps-suiten gratis, mens større selskaper må betale femti dollar (ca 300 kroner) måneden. I Apps-suiten inngår verktøy for dokumenter inkludert regneark, videomøter og informasjonsdeling i et web-grensesnitt.

Mange skyer små

Microsoft har tilbudt sin Exchange Server-løsning som leietjeneste en stund, både som en fullt ut leietjeneste og som en hybridtjeneste mellom lokale servere og servertjenester i skyen. MS Exchange vil forsvare en markedslederposisjon i vanlig installert base også når det kommer til skyen. Som en del av dette tilbyr de støtte for å flytte lokale brukerpostkasser og oppsett for Imap og Pop-innstillinger til Exchange i skyen.

En av de største fordelene Microsoft annonserer med, er støtte for mobile enheter basert på Windows Mobile-OS-variantene.

- Kundene etterlyser lavere kostnader til drift og vil redusere investeringer i for eksempel lagring. I en skytjeneste har hver bruker meldingsboks med plass til 25 gigabyte data, noe som kan bli voldsomt dyrt for en it-avdeling om de vil tilby slike store til alle sine brukere. Og om man ser på epostarkiveringsløsninger som alternativ, har de også en kostnad i kjøp og drift, understreker Kent Riis Rasmussen produktsalgssjef for Exchange i Microsoft Norge.

Han kan fortelle at i tillegg til selve meldingstjenesten, tilbys tilleggstjenester fra skyen. Dette er lavt prisete arkivløsninger i minst ti år, filtrering og høyere sikkerhetsnivå.

- Vi har solgt bra med disse løsningene til smb-markedet, men har sett et oppsving fra enterprise-segmentet i det siste, sier Rasmussen.

Summefritt i skyen

Microsoft har flere lavere prisete løsninger under en "Deskless Worker"-paraply. Her kan man velge eller kombinere, for eksempel mellom graden av eposttjenester fra det helt basale med bare web-grensesnitt opp til full Exchange-tjenester fra skyen. Det er også mulig å handle Sharepoint- , LiveMeeting- og Office Communications-løsninger som skytjenester. De har kombinasjonsmuligheter med ulike nivå av meldingstjenester. Communications-løsningen støtter lyd og video direkte mellom klienter, men er ikke en ip-telefoniløsning foreløpig.

- Vi er nødt til å forholde oss til forskjellene i nasjonale reguleringer av telefoni, og dette hindrer foreløpig å tilby vanlig summetone-telefoni over ip, forklarer Rasmussen.

Prisene Microsoft oppgir starter på 16 kroner per bruker per måned.

Hva med Vmware? Les mer på neste side!

Les om:

Cloud Computing