Gmail gir deg dataene dine

Gmail gir deg dataene dine

Mulighet for å hente ut epost og kalender for tilgang, flytting og lagring.

Flyttbarhet er stikkordet når Google torsdag lanserte at de vil la brukerne av Gmail får flere muligheter til å ta med seg egen epost og avtaler hvor de vil. Det vil nå bli mulig å kopiere ut epostmeldinger eller kalenderavtaler i egne filer, som kan tas med overalt.

Det vil være mulig å hente ut et utvalg av epostmeldinger eller kalenderelementer med samme eksportfunksjon, melder nyhetstjenesten til IDG.

Sjef for egne data

Funksjonen kan brukes både til å lage egen sikkerhetskopier, for å importere inn i andre epostlesere og for å kunne ta i bruk i andre eposttilbud.

Formatet Google har valgt å bruke er Mbox, som skal kunne gå til de fleste epostlesere inkludert Thunderbird, Apple Mail og Outlook. Kalenderelementene bruker det mer kjente Ics-formatet.

Denne type portabilitet har en viktig symbolfunksjon ut over det rent praktiske. Det gir brukeren eierskap og kontroll over egen informasjon, inkludert retten til å bestemme hvor den skal lagres. Det er også et mobilitetsaspekt – det er ikke alltid slik at man har internett der man er, men det er forbausende ofte man trenger informasjonen som ligger i en internettjeneste.

Ny vri og ny mulighet

For den som har meldingsprogramvare med støtte for flere kontoer og Imap-protokoll, som for eksempel Microsoft Outlook, har en lignende mulighet for å ta med seg eposter vært tilgjengelig i mange år. Da kopieres eller flyttes meldingen fra Gmail-kontoen til en høvelig mappe i en annen epostkonto i en vanlig «Dra-og-slipp»-manér.

Muligheten for å laste ned og ta med i en fil er tilgjengelig i Google Kalender nå, og rulles ut i Gmail fortløpende.

Fra før har Google gjort lignende utkopiering mulig for tjenester som Blogger, Kontakter, Google Drive, Plus, Voice, Hangouts, YouTube og Picasa nettalbum.

Les om:

Cloud Computing