Google er klar med Chrome OS

Google er klar med Chrome OS

- Andre operativsystemer er tortur for brukeren, mener Sergey Brin.

Chrome OS er klar for lansering, avslørte Google-gründer Sergey Brin under selskapets I/O-konferanse i går.

Samsung og Acer vil lansere bærbare med Googles operativsystem 15. juni.

Chrome Os er basert på en minimalistisk variant av Linux. Kort forklart er det en Linux-distribusjon hvis eneste oppgave er å starte opp Googles Chrome-nettleseren – hele brukersnittet er bygget rundt nettleseren, og tanken er at du utelukkende skal bruke webapplikasjoner og lagre data på nett – selv om maskinen også har mulighet til å lagre lokalt om behovet skulle oppstå.

Med Html5 har du også muligheten til å kjøre webapplikasjoner, for eksempel Gmail, i offline-modus.

Mener tradisjonelle OS er klønete

Brin mener ikke det er noe grunnleggende feil med Windows 7, som han mener har flott sikkerhet blant annet, men kommer likevel med et sleivespark til konkurrentene:

- Med Microsoft, og andre operativsystemleverandører, mener jeg kompleksiteten med å håndtere datamaskinen er tortur for brukeren, ser Brin ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Løsningen, mener han, er selvfølgelig modellen Chrome Os har lagt seg på, som Brin mener vil eliminere kompleksiteten for brukere og it-avdelinger fordi man slipper å tenke så mye på oppsett av og konfigurasjon av pc-en.

- Chromebooks er nye modeller som ikke legger byrden med å vedlikeholde datamaskinen på deg, sier han.

2 - 3000 kroner

Samsung og Acer-pcene vil koste mellom 350 og 500 dollar, det vil si 2000 – 3000 kroner. Bedrifter vil også kunne lease det hele med support for 28 dollar i måneden per bruker – 163 kroner – i USA. Prisen for amerikanske skoler er 20 dollar, 116 kroner, per bruker.

Google kommer også med desktop-varianter i en liten boks som lar deg koble på skjerm, tastatur og mus, men de har ikke kommet med neon dato for dette.

Brukerne oppfordres til å sikkerhetskopiere data og innstillinger i nettskyen, fra Googles egen backuptjeneste eller fra en Google-konkurrent.

- Vi ønsker virkelig å gjøre det mulig for brukere å lagre sine viktige data i nettskyen og få tilgang til det når som helst, hvor som helst, sier Sundag Pichai, Chrome-direktør hos Goolge.

Norske Computerworld fikk teste Googles bærbare betaprototyp (Google CR-48) i en ukes tid i januar, og forsøkte å bruke den som primær arbeidsmaskin i en uke. Les videre på neste side!

Les om:

Cloud Computing