Helsvart helg for Google

Helsvart helg for Google

150.000 Gmail-brukere fikk slettet all epost og kontakter søndag.

Et uspesifisert driftsproblem rammet eposttjenesten til Google søndag.

Konsekvensen som foreløpig er kjent, er at 150.000 kunder av tjenesten mistet all epost, mappene eposten var organisert i og kontaktlister.

I gang med gjenoppretting

Antall rammede brukere kommer fra en driftsmelding som sannsynligvis var ment for å roe ned kundene: Problemet rammet nemlig bare 0,08 prosent av brukerne, ifølge Google selv.

Men når det er snakk om verdens nest største eposttjeneste blir brukertallene store.

Google melder på sine driftsstatussider at gjenopprettingen nå pågår for fullt. Noen kunder har allerede fått tilbake sine epostkonti. Andre vil oppleve at det er problemer med å kople seg til eposttjenesten. Dette betyr at kontoen deres er rammet og at rekonstruksjonen er i gang.

To millioner bedriftskunder

Gmail har vært plaget av perioder med lang nedetid og tap av data før. Selskapet har de siste årene forsøkt å selge inn epost som en profesjonell tjeneste i rammeverket for Google Apps.

I fjor sommer fortalte Rajen Sheth at Google hadde to millioner bedriftskunder på plattformen.

Sheth var tidligere Hotmail-sjef i Microsoft, og produktsjef i Vmware før han byttet beite, og tok initiativet til å gjøre Gmail til en bedriftstjeneste.

Dårlig nytt for nettskyen

Tjenester i skyen er på vei fra hype-stadiet. Hovedkonkurrenten til Google er Microsoft. Deres gratis Hotmail-tjeneste er den største konkurrenten til Gmail.

Norgessjefen til Microsoft anbefalte bedriftene å ta i bruk kommersielle skytjenester i et intervju med Computerworld for to uker siden. Det er derfor neppe noen glede å spore hos Microsoft over at Google sliter, siden dette går ut over den generelle tilliten til skytjenester.

Cloud Computing