Ikke la deg kue av truslene

Ikke la deg kue av truslene

KOMMENTAR: Skyen er ikke sikker. Men det er ingen unnskyldning.

Skytjenester, nettjenester, Cloud Computing, it rett i veggen, on demand services og så videre. Kjært barn har i it-bransjen ofte ekstra mange navn. Noen mener Cloud Computing er en hype, andre påpeker at konseptet er gammelt - og at bare innpakningen er ny. Noen velger å se vekk, andre har lagt sin elsk på Google Apps. Sistnevnte er en skytjeneste som store selskaper som KLM, Rentokil og norske Schibsted allerede har valgt å benytte seg av.

Denne uken arrangerte Computerworld konferansen It-trender 2010. Her holdt blant andre forfatter og it-veteran Fredrik Runnquist og IDC-analyiker Nils Molin foredrag. Begge er svært tydelige i sitt råd: It-sjefer må nå lage en strategi for skytjenester. Runnquist mener it-sjefen ikke blir flinkest i klassen av å lage og drifte alt selv. Det virker som en fornuftig konklusjon.

Ikke modent

Nils Molin går lenger. Han slår fast at it-avdelingen kan miste kontrollen uten en tydelig strategi for Cloud computing. Uten en plan, mener Molin forskjellige deler av virksomhetene avdelingsvis vil gå ut å kjøpe tjenester i skyen.

Her må it-sjefen ta grep. Det kan fort bli en håpløs og lite oversiktlig situasjon med et mylder av skytjenester. Men det er viktig å lytte til behovene fra forretningssiden. En strategi for Cloud Computing må legges gjennom en dialog med brukerne. I den forbindelse er det viktig å få frem risikoer - Cloud Computing er fortsatt ikke modent. Men det er også viktig å ikke bruke sikkerhet og argumentet om at konseptet umodent - som en unnskyldning for ikke å se på mulighetene som ligger skyen.

På alvor

Samtidig som at sikkerhet ikke skal brukes som unnskyldning for ikke å legge en strategi - må sikkerheten tas på alvor.

I denne forbindelse er det bare å ta nettsamfunnet Facebook som eksempel. Med få dagers mellomrom ble to alvorlige sikkerhetshull avslørt. Det ene gjorde det mulig å få tilgang til bilder i lukkede profiler. Den andre sikkerhetsbommerten gjorde at brukerne med enkle grep kunne lese de pågående chat-samtalene til sine venner, og se hva slags venneforespørsler de hadde liggende.

Flere sikkerhetseksperter er skeptiske til sikkerheten rundt skytjenester. Spørsmålet er om du og din virksomhet er trygge nok. Hvor godt er dine data sikret? Er det tilfredsstillende at dine virksomhetskritisk data ligger på samme server som dine konkurrenter?

Det er mange spørsmål som må stilles leverandørene.

- Det er jo klart at de profesjonelle tilbyderne av skytjenester ikke gjør samme feil som Facebook - de tar sikkerheten på alvor, tenker kanskje du.

Det er nok riktig. Men det gjør også Facebook. Som et av verdens mest verdifulle selskaper har heller ikke de råd til mistillit hos kundene. Likevel ble brukernes data blottlagt.

Cloud Computing