- Kan konkurrere med Azure og Amazon

- Kan konkurrere med Azure og Amazon

Veeams toppsjef ønsker å la alle sine forhandlere bli skyleverandører.

Veeam har nylig lansert «Veeam Cloud Provider». Dette partnerprogrammet er for de av Veeams forhandlere som ønsker å tilby sine kunder backup i skyen. Dette muliggjøres av kjernefunksjonaliteten «Cloud Connect», som er den aller viktigste nye funksjonen i den kommende versjon 8 av Veeam Availability Suite, som blir tilgjengelig før året er omme.

Skybasert backup

Veeams plan for Cloud Connect er at over tid skal all funksjonalitet som Veeams brukere har vent seg til å bruke i lokalnettet, skal også være tilgjengelig via skyen, helt transparent og fullstendig likt som det fungerer i bedriftens egne lokaler.

All denne funksjonaliteten vil ikke være fullstendig tilgjengelig fra starten av med versjon 8, men flytting av backupsett vil være på plass fra dag én. Samtidig bygger Veeam inn grunnleggende sky-funksjonalitet i produktet, slik som «multi-tenancy». Det betyr at serveren kan betjene forskjellige kunder samtidig, og samtidig holde dataene deres fullstendig separate. Dette er helt grunnleggende funksjonalitet i en offentlig sky, som i motsetning til en privat sky skal klare å betjene mer enn én kunde.

Les også: Lanserer gratis backupsystem

Skyfunksjonaliteten er ment for å understøtte «3-2-1-regelen» som Veeam anbefaler til alle som vil høre: Tre kopier av dataene, på to forskjellige typer medier, der én av dem ikke befinner seg i lokalene. Og det er altså den siste kopien som skal betjenes av skyen, ved hjelp av lokale partnere.

For Veeam har ikke til hensikt å bygge sine egne datasentre omkring i verden, for å tilby sine tjenester fra disse, slik mange andre store leverandører som har hoppet på skytrenden har valgt å gjøre. Dette er noe Veeam overlater til forhandlernettverket sitt å bygge – og tjene penger på:

- God forretning

- Det er en oppfatning av at Microsoft Azure og Amazon Cloud Services er lavt priset. Det stemmer ikke. Det er også en utbredt oppfatning at små tilbydere ikke kan konkurrere mot Azure og Amazon på pris, og det er heller ikke riktig. Vi har regnet på det, og disse antakelsene stemmer rett og slett ikke. Selv små tjenestetilbydere kan gjøre en god forretning ved hjelp av sin egen, rimelige infrastruktur. Vi krever ingen spesiell maskinvare, så du kan kjøpe billige disker og servere og tilby backup og replikering til din egen kjeller, forklarte Ratmir Timashev, toppsjefen i Veeam, for Computerworld.no under selskapets første globale konferanse for kunder og partnere, VeeamON.

Les også: - En amerikansk drøm

- Om du er en liten forhandler i en liten by i Norge kan du dermed tilby backup og replikering der. Har du 20 små kunder lokalt som stoler på deg, heller enn Azure eller Amazon, kan du bygge et lite datasenter i kjelleren. Herfra kan du tilby tjenestene, og dette vil være en god og konkurransedyktig forretning. Vi vil få dette til å skje, og med vår programvare vil dette være en gjentakende og lønnsom forretning. Dette er målet vårt med vår nye Cloud Connection-funksjonalitet, slik at partnerne våre kan bli tjenestetilbydere lokalt der de er, hvor som helst i Europa og verden, utdypet han.

Denne funksjonaliteten kommer til å bli videre utbygd framover. Selskapet planlegger å legge til muligheter for mer sky-forretning for sine forhandlere, som skal kunne utvide tjenestetilbudet sitt i takt med at de blir forsynt med funksjonalitet fra Veeam.

- I 2015 kommer vi til å gjøre det mulig med replikering for katastrofegjenoppretting ut i skyen. Dette kommer i tillegg til backup til skyen, som blir tilgjengelig i versjon 8 av Veeam Backup & Replication, avsluttet Timashev.

Cloud Computing