Kraft til å endre it-bransjen

Kraft til å endre it-bransjen

KOMMENTAR: Google utfordrer Microsoft på hjemmebane.

Internettbaserte tjenester er i ferd med å skape nye it-giganter. Google leder an og utfordrer Microsoft på hjemmebane.

Cloud Computing som begrep handler om å flytte prosessering, tjenester, lagring og applikasjoner ut av bedrifters it-avdelingen og opp i skyen. Skyen som metafor kommer av at internett i diverse presentasjoner fra bransjen og analytikere gjennom noen år har blitt presentert som en sky.

Amazon viste vei

Amazon.com har hatt en nøkkelrolle i utviklingen i det vi i dag kaller Cloud Computing. Etter dotcom-tiden moderniserte selskapet sin serverpark og it-infrastruktur. Som så mange andre selskaper hadde også Amazon en betydelig overkapasitet.

For å gjøre en lang historie veldig kort, laget Amazon en arkitektur som gjorde det mulig å sette raskt opp nye tjenester. I 2005 begynte selskapet å selge løsningene driftet på egen servere - som en nettjeneste.

To år etter, altså i 2007, startet både Google og IBM opp store prosjekter rundt Cloud Computing. I dag snakker hele bransjen om et paradigmeskifte.

Det er Google som baner vei nettskyen. Det startet med søk, så epost i et webgrensesnitt. Selskapet har etter hvert utviklet seg til å bli blant de aller viktigste it-selskapene i verden. IBM, HP, Microsoft, Oracle, Intel og Cisco er viktige for det de gjør, men like mye for hva de har gjort. Google er viktige for det de er i ferd med å gjøre. Selskapet er på full fart inn i applikasjonsmarkedet for bedrifter.

Et ferskt eksempel er det nederlandske flyselskapet KLMs steg ut i nettskyen med Google. Les mer på neste side!

Cloud Computing