Microsoft sinte på sky-manifest

Microsoft sinte på sky-manifest

Føler seg tilsidesatt i standardisering av skytjenester, og slår et slag for Creative Commons.

Det ferske selskapet Enomaly har tatt initiativ til å standardisere sky-tjenester (cloud computing).

Gjennom dokumentet "Open cloud manifesto" skisserer selskapet hvordan forskjellige tjenester skal snakke sammen, for å unngå problemer når skyen brer om seg. Dokumentet skal snart offentliggjøres, og ta for seg de store linjene, ikke nødvendigvis det rent teknologiske.

Ifølge Enomaly har flere bedrifter blitt invitert til å bidra til dokumentet, som skal skissere et "åpent skysystem".

Men en viss gigantbedrift har et ganske annet syn på saken.

Finner det ironisk

- Vi er skuffet over mangelen på åpenhet i utviklingen av skymanifestet, skriver Microsofts Steven Martin i sin blogg.

Han forteller at de ble vist dokumentet, og bedt om å holde munn om innholdet. De skal også ha blitt bedt om å skrive under, uten å kunne gjøre endringer. Microsoft vil, av åpenbare grunner, være med på utviklingen av skyen. Martin mener de har sin plass i utviklingen, blant annet med sin utbredte nettleser og sin fremtidige Azure-plattform.

Martin slår et slag for at dokumentet burde bli utviklet med wiki-er og Creative Commons-lisens, noe som er uvante toner fra Microsoft. I det hele tatt ser de på hele prosessen bak "det åpne" dokumentet som svært lukket.

- Det er i beste fall ironisk, skriver Martin.

Inviterer til diskusjon

Enomalys grunnlegger, Reuven Cohen, svarer på tiltale på sin egen blogg.

- Vi har vært i aktive diskusjoner med Microsoft om manifestet, skriver Cohen.

- Det er dumt de føler det slik. Deres reaksjoner på manifestet kommer som en komplett overraskelse med tanke på våre tidligere samtaler.

Hvilke andre bedrifter som har sluttet seg til manifestet vil han ikke ut med ennå. Men det skal være snakk om store selskaper. Et dokument på IBMs nettsider omtaler et "arkitektonisk manifest" om skytjenester, og amerikanske Computerworld spekulerer i om dette kan bety at IBM er med på det hele.

Enomalys nettsider inviteres folk til å bidra gjennom en diskusjonsgruppe og et forum, og de understreker at det hele ikke er en lukket prosess.

Cloud Computing