Nettskyen inn i alle Microsofts produkter

Nettskyen inn i alle Microsofts produkter

New Orleans (PC World Norge): I sin åpningstale på Tech-Ed 2010 i New Orleans snakket Microsofts Bob Muglia om nettskyen, og det er ikke småtterier Microsoft har planlagt for verdens IT-avdelinger.

Bob Muglia er leder for Microsofts divisjon for Server og forretningsverktøy. I sin åpningspresentasjon på Tech-Ed her i New Orleans demonstrerte han en veldig omfattende satsing på nettskyen og hvordan Microsofts nettskyplattform, Windows Azure, kan integreres med alle deler av virksomhetens IT-funksjoner.

Under begrepet Dynamic IT forteller Bob Muglia oss hvordan Microsofts visjon av denne overgangen skal foregå. Vi har vært igjennom virtualisering, og tjenestene i nettskyen er neste logiske steg på veien mot fremtiden. Microsoft er i ferd med å bygge inn støtte for Azure i alle nye versjoner av Microsofts kjente applikasjoner og tjenester.

System Center som er Microsofts administrasjonsverktøy for å overvåke servere og tjenester i mellomstore og store virksomheter, kommer snart i 2011-utgaven. Her vil App-V være en kjernefunksjon som vil bringe virtualisering til neste nivå. Ved å ha ferdige maler med virtuelle maskiner for operativsystemet og egne maler for applikasjonene, vil det bli mulig å skille applikasjonene fra operativsystemet. I System Center kan du koble en operativsystemmal med en applikasjonsmal automatisk når du starter opp en virtuell maskin. Samtidig kan du oppdatere disse malene med sikkerhetsfikser og andre oppdateringer mens de er offline i System Center. Da kan de oppdateres hver for seg, og en operativsystemmal som betjener mange forskjellige applikasjonsmaler trenger bare å oppgraderes en gang. Ved neste oppstart er plutselig alle oppdateringene på plass. Det er riktignok nødvendig med en omstart, men omstart av virtuelle maskiner går mye raskere enn vi er vant til fra fysiske maskiner.

Lokal nettsky

Microsoft har forstått at ikke alle flytter alt til nettskyen med en gang. Med Microsoft Service Bus kan du koble ditt eget nettverk til nettskyen. Du kan la lokale applikasjoner hente data fra Windows Azure eller la Azure-applikasjoner jobbe mot en lokal SQL Server. Din personlige PC vil fortsatt ha et liv etter at alle serverne har flyttet til skyen siden Office 2010 kan jobbe direkte mot dokumenter i skyen. Hvis du allerede nå putter dokumentene dine i SharePoint, forenkler du naturligvis jobben med overgang til nettskyen betydelig. Windows Phone 7 passer også godt inn i denne hybridmodellen.

Med lanseringen av Windows Intune kan du benytte nettskyen til å administrere lokale PC-er i mangel på et sentralt nettverk. Her kan du passe på at PC-ene følger organisasjonens sikkerhetspolicyer og at alt er i orden.

Microsofts Amir Netz demonstrerte et Excel-dokument med over en million rader som befant seg i nettskyen. Responsen var lynrask, og det var ingen ventetid på verken å laste dokumentet eller sette på et filter som bare viste noen få tusen rader. Dokumentet befant seg naturligvis i SQL Azure, og filteret var SQL-basert.

Med mulighet for active directory autentisering på tvers av eget nettverk og nettskyen vil du kunne få full tilgang til alle applikasjonene i nettskyen når du har logget deg på din egen PC. Her kan du fordele tjenestene i nettverket mellom Microsoft Azure, egne servere og tredjeparts hostingpartnere.

Kombinerer lokalt og sky

For å forenkle jobben med å koble egne systemer sammen med Azure og andre data i skyen har Microsoft i dag lansert AppFabric. Det er et sett med tjenester som lar deg lage både lokale og nettskyapplikasjoner eller kombinasjoner av disse.

Med Visual 2010 og .NET 4.0 er det like lett å lage applikasjoner for begge plattformer. Samtidig vil du kunne se på alle databasene dine enten de er i SQL Azure eller i din egen SQL Server. Uansett hvor dataene er vil du kunne administrere de med samme verktøy.

Windows Azure er nå oppdatert med alle de nyeste teknologiene som har kommet i Visual Studio 2010 og .NET 4. Selv om det bare er Microsoft selv som får kjøre Windows Azure, vil alle teknologiene og erfaringene fra Azure finne veien tilbake til de vanlige produktene til Microsoft. Ved å benytte Windows Server og SQL Server kan du lage din egen sky som kan konkurrere med Azure.

Vi ble også lovet den første offentlige betaversjonen av service pack 1 til Windows Server 2008 R2 og Windows 7. For Windows 7 er det ikke så mye nytt, men serverutgaven får mye nytt. Vi kan blant annet vente oss dynamisk minnebruk for virtuelle maskiner.

Cloud Computing