Skytjenester med et tastetrykk

Skytjenester med et tastetrykk

Ekspertene er sterkt uenige om hvor viktig Cloud Computing er akkurat nå.

Alt du trenger å gjøre er å fylle ut en nettside, legge inn et kredittkort og trykke på en knapp - så har du enorme dataressurser tilgjengelig gjennom for eksempel Amazones Web Services. Mulighetene med Cloud Computing skaper strategiske utfordringer for både it-bransjen og it-avdelingene.

Ifølge Forrester vil markedet for Cloud Computing øke fra i overkant 40 milliarder i år, til over 240 milliarder dollar i 2020. Analytikerne i selskapet skriver på sin blogg at Cloud Computing er et langsiktig paradigmeskifte som vil erstatte stormaskiner og klient/server-arkitekturen.

Analyseselskapet advarer imidlertid om hypen som er rundt nettskyen.

- Kunder lider av sky-forvirring fordi leverandørene i sin markedsføring strekker begrepet "skyen" over et bredt spekter av muligheter, og verre, de unnlater å forklare både mulighetene og begrensningene med Cloud Computing på en strukturert måte.

- Tar det ikke tilbake

Professor Petter Gottschalk ved Handelshøyskolen BI har tidligere uttalt i Computerworld at Cloud Computing er en hype.

- Har du lyst til å moderere tidligere utsagn?

- Hvorfor skulle jeg det? Spør Gottschalk før han fortsetter:

- Det er det ingen grunn til å moderere noe som helst. Jeg mener it-leverandørene bløffer med hvor mange milliarder de investerer i Cloud Computing. Markedsførerne bruker begrepet for det er verdt.

Professoren mener vi nå er inne i den første hype-bølgen.

- Etter hvert vil vi nok komme i en ny bølge hvor man finner en form. Men fortsatt er det slik at svaret er Cloud Computing, uavhengig av spørsmålet. Det er slik det er er it-saueflokken, sier Gottschalk.

Han mener leverandørene pusher for mye, og det er lite "pull" i betydningen klare behov fra it-avdelingene rundt om i virksomhetene.

- Nett-tjenester har vel allerede nå noe for seg?

- Man må skille mellom forbruker og bedriftsmarkedet. For individet har nettjenester blitt en del av hverdagen, men for virksomheter er det andre behov og der skjer det egentlig ikke så veldig mye fra leverandørenes side.

Foggy Computing

- Jeg liker å kalle det Foggy Computing, fordi markedet er rimelig tåkete fra et bedriftssynspunkt. Men jeg kan trekke tilbake en ting – det er ikke slik at Cloud Computing aldri blir noe nyttig, det er bare det at akkurat nå er betydningen kraftig overdrevet.

Gottschalk drar en pararrell til kunnskapsledelse (Knowledge Management) som i flere år har vært i vinden.

- Folk ble så opptatt av dele informasjon og kunnskap, også det man ikke trengte å dele. Til slutt så delte man kunnskap i stedet for å jobbe, sier Gottschalk og legger til:

- Mitt poeng er at en it-avdeling skal organisere seg mot brukerne og deres behov. Jeg er livredd for generelle anbefalinger om at backoffice skal orientere seg mot skyen. Det er helt avhengig av hva slags virksomhet man er - om nettskyen passer for akkurat deg.

Professoren sier videre at det er for lite forskning og kunnskap om Cloud Computing.

Kriteriene ser ut til å begrense seg til sikkerhet og kostnader. Men det må være flere faktorer i ligningen før man konkluderer med hva som passer for den enkelte virksomhet, mener Gottschalk.

- Du bør ikke starte med å gå i skyen, men å kjenne egen virksomhet. Det er her den dyktige it-sjefen skiller seg ut: Å forstå egen virksomhet og hva som finnes av teknologi - en kobling av forståelse, sier Gottschalk.

Helge Skrivervik i Mymayday.com har markert seg som en varm tilhenger av Cloud Computing. Han mener vi er godt inne i et paradigmeskifte og at vi nå ser en industrialisering av it-bransjen – en industrialisering alle andre bransjer har godt gjennom. Les mer på neste side!

Les om:

Cloud Computing