Slik vil de utfordre cloud-gigantene

Fem år med research og utvikling er over. Nå går den norske skytjenesten Zetta.io live.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken lanserte det nye selskapet Zetta.Io skytjenesten med samme navn etter nesten fem år med research og forbredelser. Resultatet er en fleksibel, rimelig og sikker løsning som er enkel å bruke. At alle data er trygt lagret i Norge, er også en fordel.

- Vi begynte å snakke om skytjenester i 2009. Det virket smart, det var god økonomi, og kunden kunne gjøre det meste selv, sier Per Brose, en av tre gründere og daglig leder i Zetta.Io.

Sammen med kollega og Zettas teknologidirektør Dag Stenstad, har han tatt turen til Computerworlds lokaler. De to sky-gründerne som har jobbet sammen siden EUnet Norge og via Ventelo, er på besøk for å presentere den nye skyløsningen som skal passe for alle kundegrupper, fra store og mellomstore bedrifter til privatpersoner.

Vinner med åpne standarder

Ifølge Brose var det et foredrag av teknologi-analytiker Helge Skrivervik i 2009 som gjorde at de to kollegene for alvor fikk øyne opp for mulighetene i nettskyen.

- Helge var jo litt tidlig på, men det var da det begynte å falle på plass. Før dette hadde det vært litt prat i gangene, forteller han.

Stenstad, som alltid har vært interessert i åpne standarder (og selvsagt kjører GNU/Linux på arbeidspc-en sin), satte i gang med teknisk research. Da Openstack-prosjektet ble lansert på verden i 2010 var han på plass.

- Jeg har fulgt med siden like før det ble lansert. I og med at alt er åpent, kan alle delta, og delta på samme premiss. Folk som vanligvis er konkurrenter kan plutselig samarbeide, sier Stenstad.

Det er friheten og innsiktsmulighetene som frister når det kommer til åpne standarder. Å benytte åpne standarder frigjør selskapet fra å låse seg til maskin- og programvareleverandører. I tillegg ligger det også at alle har innsikt og tilgang til kode, og kan endre, feilsøke og gjøre programvaren bedre.

- Da får du et bra produkt. I og med at alle kan kjøre det, så kan du også fritt velge leverandør, sier Stenstad. Han påpeker også at det er veldig mange av de store selskapene som har tatt til seg, benytter og leverer på Openstack.

- Vi føler at vi er i godt selskap, legger Brose til med et smil.

I tråd med å basere seg på på åpen programvare med Openstack forteller Stenstad videre at operativsystemet i bunnen er GNU/Linux, nærmere bestemt den populære Debian-baserte Ubuntu-distribusjonen. Ett hakk over er det et tilsvarende system med Cumulus Linux på switch- og ruter-nivå, noe som gjør skyselskapet nøytralt på nettverk.

- Det har vært viktig for oss å være leverandørnøytrale, ikke bare for kunden. Vi har gjort veldig mye research, og sett hva som er tilgjengelig og hvem som gjøre smarte ting, sier teknologidirektør Stenstad.

En viktig del av arbeidet har vært å møte og snakke med noen av industrilederne, som HP, Google og Facebook. De har også hatt møter med potensielle kunder for å måle behov og marked. Dette har vært veldig lærerikt, og bidratt til å lære Zetta hvordan skalering skal gjøre på best mulig måte.

- Vi har implementert det vi har lært av de vi har snakket med, forteller Brose.

- Og brukt mye tid på å planlegge for vekst. Det er vanskelig å forutse hvor mye kapasitet du trenger en tre til fem år frem i tid, legger Stenstad til.

Det skal være enkelt

En forutsetning for Zetta.Io, og som er spesielt viktig for Brose, er at det skal være enkelt å komme i gang, drifte og vokse med skyløsningen. Å flytte it-avdelingens maskiner ut i skyen skal lønne seg, både for drifterne og it-sjefen.

Dessuten er det gjerne slik at det er mange servere som går på tomgang rundt omkring, og koster unødvendige kroner. Med skytjeneste betaler man for bruk.

- Vi mener at it-avdelingen skal slippe å tenke på om det gamle systemet fra 1999 fungerer. Det har vi tatt hånd om, med overvåking og drift. Nå får de frigitt tid, og det er bra, sier Brose.

Brose mener it-trender som mobilitet og nettsky, og det stadig høyere fokus på sikkerhet i bransjen, gjør tjenestene til Zetta svært attraktive. Raskt og enkelt må det også være, for å møte stadig høyere krav. Stenstad trekker frem hvor enkelt det er å deploye nye maskiner eller duplisere produksjonsmiljøer for test og stage. Det skal ikke ta lenger enn ett minutt fra signup til man er i gang med ny skyserver.

- Og hvert prosjekt kan tilordnes kvoter, slik at utviklerne ikke går "bananas", sier Stenstad med et smil.

Zetta retter også satsingen mot gründere og Saas-leverandører. Særlig startups bør jo ikke bruke pengene sine på å kjøpe inn jern, som Brose sier.

- De skal jo ikke nødvendigvis være gode på drift, men på software. Der er det et betydelig potensial, Brose.

Stenstad er enig. Han tilbrakte selv mye tid i et hackerspace i Oslo da han drev research for det som senere skulle bli Zetta.Io.

- Jeg har en viss forsmak for startups. Det er ikke nødvendigvis de mest innbringende kundene, men kanskje de mest spennende, mener han.

Den nye, norske nettskytjenesten Zetta.Io gikk live denne uken, med de første kundene på plass i starten av juli. Nå gjelder det å utvide kundebase, og vokse seg store.

- Vi har mer enn nok kapasitet tilgjengelig, avslutter Brose.