Tror krisen gir åpen it-verden

Tror krisen gir åpen it-verden

Nordmenn gløder for åpen programvare, mener Sun-sjef Simon Phipps, og tror det hjelper oss gjennom krisen.

"You say one love, one life. It's one need in the night" ljomet Mary J. Blige da Sun inviterte til deres CommunityOne-konferanse på Folketeateret i Oslo onsdag formiddag.

Det er første gang konferansen holdes utenfor USA, og nærmere 800 it-folk fra både Norge og utlandet samlet seg for å snakke om åpen programvare, skyen og åpne standarder.

- Åpen kildekode er nå i den tredje bølgen, kunne Suns sjef for åpen programvare, Simon Phipps, fortelle tilskuerne.

- For nå skaper det endelig verdier.

Engasjerte nordmenn

Hos bakeren utenfor Folketeateret setter han seg ned med Håkon Wium Lie, CSS-skaper, åpen standard-forkjemper og nå Operas teknologisjef, samt Lasse Andresen, programvaresjef i Sun.

Phipps forteller over en kaffekopp at han ikke glemmer sist gang han besøkte hovedstaden. Da gikk det han kaller "geeks" rundt i Oslos gater med plakater og roperter, i demonstrasjon mot OOXML. Amerikaneren ble kraftig imponert.

- Jeg har ennå ikke sett noe liknende. Det er ikke lett å få dem ut i gatene, humrer den blide Sun-sjefen.

- Hva slags inntrykk sitter du igjen med når det gjelder åpen programvare-tilhengerne i Norge?

- Dere har et overraskende sterkt åpen kildekode-fellesskap. Det er generelt mye engasjement i Norge, jeg ser at dere nå demonstrerer for tamilenes rettigheter. Jeg tror åpen programvare har alt som trengs for å engasjere nordmenn, forteller Phipps, som trekker linjene fra en åpen it-verden til menneskerettigheter.

Eksploderende interesse

Men ting har forandret seg siden sist amerikaneren besøkte Norge. Vi har fått en global finanskrise, og folk teller på knappene mer enn noen sinne. Dette vil gi åpen programvare større oppslutning, tror alle de tre forkjemperne.

- Selve forbrukerne er nok ikke så bevisst på mulighetene åpen programvare gir, sier Wium Lie, som gjerne skulle sett at pc-er fikk en prislapp med og uten proprietære operativsystemer.

- Men hos oss ser vi at interessen eksploderer i bedriftsmarkedet! skyter Andresen i Sun inn.

Phipps er også positiv til krisen, som for mange andre betyr slutten. Han har et mantra: "Kostnadsbesparelser gir ikke frihet, men frihet gir kostnadsbesparelser".

For mange glemmer én spesiell prislapp, les videre på neste side!