Web-fonter i skyen

Web-fonter i skyen

En aldri så liten revolusjon på nettet.

Mange Mac-ere har en fot - enten profesjonelt eller som ivrige amatører - i grafisk bransje. Eller har om ikke annet en nettside som godt kunne trengt en litt kulere font. Rydd veien for web-fonter.

Alt skal opp i skyen i våre dager. Den digitale skyen, altså. Det være seg e-post, bilder, film, dokumenter, regnskapsføringen, kalenderen, kontaktene våre. Hele livet, med andre ord. Og nå skal skrifttypene det også.

Typ-isk

For mens Steve Jobs og Apple krangler med Adobe om Flash og HTML5 - det vil si fremtidens internett - så har fontsmien Monotype en egen liten fremtidsvisjon for nettleseren vår. Nemlig muligheten for å bringe langt flere fonter konsist på nett.

Per i dag er standardutvalget av skrifttyper som dagens nettlesere kan rendre ut på en konsekvent måte sterkt begrenset. Og det er kanskje derfor så mange nettsider ser så like ut i skriften. Dersom man ønsker seg noe litt mer unikt og personlig, som for eksempel i en firmalogo, så må man ty til å rendre disse ut som bilder. Ikke spesielt effektivt eller fleksibelt.

CSS og W3C

Monotype derimot har kommet opp med en teknologi der de hoster tusenvis av fonter på sine egne cloud computing-servere, og gir deg tilgang til disse via CSS. Over en nettside genereres det CSS-Selector kode som du baker inn i dine HTML-dokumenter.

Når nettsiden din så er publisert og kalles opp over en nettleser, vil Monotype servere skriften i riktig font. Og du beholder muligheten av å kunne endre teksten på en enkel måte.

Fontene kan forhåndsvises samme sted, også med selvvalgt tekst. Det er støtte for over 40 språk og spesialtegn, deriblant norsk. En annen stor fordel med denne løsningen er at teksten fremdeles er tekst, og dermed også søkbar og indekserbar av søkemotorer.

7000 fonter

Motoypes ambisjon er å ha over 7000 forskjellige fonter tilgjengelig når tjenesten lanseres kommersielt. Dette vil være kjente typer fra Linotype, Monotype og ITC Helvetica, og inkluderer klassikere som Frutiger, Univers, Avant Garde og mange flere.

Alle de store nettleserene støttes, inkludert Safari, Firefox, Internet Explorer og Google Chrome. Monotype er selv medlem av W3C, som jobber for standarder på nett. Fremtiden synes dermed sikret.

Monotypes webfonts-prosjekt er for tiden i lukket beta. Du kan melde din interesse, samt lese mer om webfonts, her. Lliten reklamesnutt under.